Nickerie.Net, woensdag 18 november 2009


Crossen in droog Bigipangebied
Geplaatst: 17/11/2009

Nickerie -  Albatros Tours die zich bezighoudt met o.a. tours naar het Bigipangebied, heeft gisteren op eigen initiatief een bijzondere trip naar dit gebied georganiseerd. Zoals bekend heeft dit gebied al maanden te lijden onder de droogte. De trip is ondernomen met een boot, fietsen en een motorcross.

De tweewielers hebben na aankomst bij de in aanbouw zijnde sleephelling hun tocht voortgezet op de dam langs het Jamaerkanaal. Aangekomen te Merkikreek werd de tocht per boot voortgezet naar een kale afgebrande open plek waar de motorcrossers Lando en Sherron Kasidi zich enorm hebben uitgeleefd met hun stuurkunsten.

Vervolgens werd de tocht voortgezet naar de drooggelopen Williampan waar de situatie ook kurkdroog is komen te liggen. De bodem vertoont over ettelijke kilometers enorme scheuren. Dit gebied ligt normaliter helemaal onder water en is een van de vele pannen waar vissers hun netten konden uitzetten om te vissen. Bigipan-gids Kasidi zegt zich ernstig zorgen te maken over zijn brood en dat van anderen die in het gebied werken. Vissers hebben gezegd dat hun dagelijkse hossel hen nu veel meer tijd en energie kost. De vangst laat nu ook veel te wensen over.

Het waterpeil in dit stuk natuurgebied daalt met de dag. Leden van de Suriname Birdwatching Association hebben ook in het afgelopen weekend een bezoek gebracht aan dit gebied. Geconstateerd is dat vogelsoorten w.o. de rode ibis en andere reigersoorten vanwege de droogte zijn vertrokken naar andere gebieden. De vogels hebben zich gevestigd in diepere delen van het gebied. Een grote groep heeft zich voorlopig gevestigd te Lijnwa en verderop.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

16-11-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics