Nickerie.Net, dinsdag 01 december 2009


Kokosolie, een bijzonder gezond verzadigd vet

De gewone kokosolie wordt gemaakt door kokospulp onder zeer hoge temperatuur te drogen. Door oplosmiddelen wordt kokosolie uit de pulp geŽxtraheerd. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waardoor vitamine E, lecithine, polyfenolen, carotenoÔden en mineralen verloren gaan. De ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie, de zogenaamde extra vierge kokosolie wordt gemaakt door kokospulp te laten fermenteren of mechanisch te persen en heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius. In deze extra vierge kokosolie zijn alle voor de gezondheid gebleven stoffen behouden.

Kokosolie bevat verzadigende vetzuren. Deze vetzuren zijn zeer stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen. De olie is vast bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt tussen 30-37 graden Celsius. Het voordeel van kokosolie is dat het 2 jaar op kamertemperatuur bewaard kan worden zonder dat het ranzig wordt (bederft). Kokosolie & zijn toepassingen Kokosolie is bijzonder omdat het in tegenstelling tot de meeste vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. Het zijn vooral deze middellange vetzuren (MCT= Medium Chain Triglyceriden) waaraan kokosolie zijn bijzondere heilzame werking en vele toepassingen (inwendig en uitwendig) dankt.

* MCTís worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten eveneens beter worden opgenomen. * MCTís leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag. Een voordeel voor o.a. sporters is dat deze vetzuren geen carnitine nodig hebben om te worden verbrand, zodat er meer carnitine (aminozuur) overblijft voor de energievoorziening van de spieren. Dit leidt tot een grotere spieropbouw. Daarnaast zorgen de MCTís voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na ongeveer een uur of twee is verbruikt. MCTís leveren dan een snelle energiebron, zodat het lichaam niet hoeft over te schakelen op de inefficiŽnte verbranding van lichaamsvet of de afbraak van spierweefsel. Bovendien verhogen de MCTís in kokosolie de schildklierwerking en kunnen zo het metabolisme (stofwisseling) met 12% doen stijgen. * MCTís hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geŽmulgeerd (van grote vetbolletjes, kleinere vetbolletjes maken) te worden. Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen. Ook verzwakte en ernstig zieke mensen hebben baat bij kokosolie. * MCTís worden veel verwerkt in sondevoeding (geleverd uit kokosolie) die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor bijvoeding van ernstig zieke, verzwakte en ondervoede patiŽnten (ook bij ernstige brandwonden). * MCTís zijn goed voor zuigelingen. Zuigelingen profiteren van deze makkelijke energiebron (komt ook voor in moedermelk) in instant-voeding omdat MCTís minder belastend voor hun nog niet volledig ontwikkelende organen zijn (zoals lever en pancreas).De pancreas verbruikt minder enzymen voor de vetvertering en wordt daardoor tijdens de maaltijd, wanneer de insulineproductie op zijn hoogst is, minder belast en kan efficiŽnter werken.Verder draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglycemie en hongeraanvallen verminderen. * MCTís zijn ook goed voor diabetici. De MCTís zorgen voor een betere werking van de celmembranen (voedingsstof voor membranen en de daarop aanwezige insulinereceptor), waardoor insuline efficiŽnter werkt. * Als of het nog niet genoeg is, vermindert kokosolie ook nog de hoge bloeddruk en zorgt voor minder eiwitten in de urine.

Kokosolie & ziekteverwekkers In kokosolie komen de vetzuren laurinezuur en caprylzuur voor. Zowel bij zuigelingen en als bij volwassenen beschermen deze vetzuren tegen: Parasieten - Wormen, luizen - Voedselvergiftiging - BacteriŽn: Heliobacter pylori, Chlamydia, ziekte van lyme, - Virussen: Epstein-Barr-virus (ziekte van Pfeifer), Herpes simplex (koortslip), griep, chronisch vermoeidheid syndroom, hepatitis, Meningitis, mazelen. - Schimmels: (Candida Albicans, voetschimmel, spruw, ringworm, etc). Caprylzuur heeft schimmeldodende eigenschappen, niet alleen in de darmen, maar ook elders in het lichaam.

Kokosolie met zijn MCTs is in staat om virussen en bacteriŽn met een beschermende vetlaag te ontmantelen en te vernietigen. Laurinezuur beschermt de lever en gaat ontstekingen tegen. Ook helpt het bij ontstekingen in de maag (gastritis) en darmen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, diverticulose, constipatie, spastische darm). Zelfs bij mensen bij wie een deel van de dunne darm is verwijderd kunnen MCTís uit koskosolie ervoor zorgen dat voedingsstoffen (vetoplosbare vitamines, calcium, magnesium) beter worden opgenomen. Kokosolie & Cholesterol Diverse onderzoeken tonen aan dat kokosolie geen cholesterol verhogende werking heeft! Dit komt o.a. omdat kokosolie de schildklierwerking verhoogt. In de aanwezigheid van voldoende schildklierhormonen wordt cholesterol omgezet in pregnenolon, progesteron en DHEA. Dit verhoogt o.a. het uithoudingsvermogen, de concentratie en de beschermende laag rond de zenuwen.

Kokosolie heeft een beschermende werking op de celmembranen. Het beschermt daardoor ook de huid van binnenuit. Regelmatig eten van kokosolie vervangt de onverzadigde en onstabiele vetzuren (gevoelig voor oxidatie), voor een deel door stabielere verzadigde vetten. Ook van buitenaf werkt kokosolie positief op de huid. Omdat MCTís kleine moleculen zijn worden ze gemakkelijk door de huid opgenomen. De Ph balans van de huid wordt ook hersteld door het licht zuurvormend karakter van de kokosolie. Mede door het eerder genoemde laurinezuur en caprylzuur die ontstekingsremmend en bacterie- en schimmeldodend zijn. Kokosolie & Schoonheid Kokosolie uitwendig kan gebruikt worden bij: - kloven aan handen en voeten - droge lippen - psoriasis - eczeem - schimmelinfecties (zwemmerseczeem, vaginale zalf) - (schimmel)infecties in de mond; als tandpasta - haarroos, droog haar, luizen, jeuk op de hoofdhuid - huidbescherming; als deodorant. Kokosolie & de keuken Kokosolie kan gebruikt worden bij: - Bakken braden - Brood- en knšckebrŲd maaltijden i.p.v. boter. - Brood- en gezonde gebakrecepten - Het maken van mayonaise - Smoothies en/of ander koude of warme dranken. Kokosolie is samenvattend dus een super vet!

Meer over voeding: www.natuurdietisten.nl

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Natuurdietisten.nl

01-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics