Nickerie.Net, vrijdag 04 december 2009


Bureaucratisme: de achilleshiel van de entrepreneurs
Geplaatst: 04/12/2009

Paramaribo -  Suriname staat op de 155e plaats uit 180 landen waar zaken doen slecht is. Suriname was eerst op plaats 122. De Wereldbank stelde recentelijk nog vast dat het langer dan 600 dagen duurt om alle papieren in orde te krijgen om een zaak te beginnen in Suriname. Ter vergelijking: in Singapore duurt het 1 dag om een bedrijf op te zetten.

Minister Rick van Ravenswaay van Plos, zegt over het vorige dat het bijna schandelijk is, als we het zo classificeren. Als iemand het land niet kent en zo’n rapport zou inkijken/lezen zou de persoon zich afvragen wat de mensen daar in het land hebben verzonnen om er 600 dagen erover te doen, terwijl het in één dag kan. Als dat de feitelijkheden zijn dan moeten we inderdaad heel serieus ernaar kijken, zegt de bewindsman. De minister denkt dat zaken doen ook met andere factoren te maken heeft, men brengt het vaak in verband alleen met 600 dagen wachten. “We weten ook dat er systemen zijn die daar ook buitenom kunnen werken. Men kan een open NV kopen en direct met de werkzaamheden beginnen om zaken te doen.”

Belangrijker nog, en waar men vaak aan voorbij gaat, is het feit dat er landen zijn, waarbij je in twee dagen een vergunning kan krijgen, maar waarbij het economische klimaat zodanig is dat er niet van stabiliteit (economisch en politiek) gesproken kan worden. Het duurt wel twee dagen om een vergunning te krijgen, maar geen enkele handelaar zal het in z’n hoofd halen om uiteindelijk daar te gaan investeren. In deze doelt de minister op een paar onstabiele landen in Afrika, zoals Soedan.

De bewindsman onderkent dat in Suriname onder andere het ‘bureacratisme’ een probleem is, want dat geeft ruimte om met name zaken onder de tafel te houden. Onder bureaucratisme verstaat men de ontaarding van de bureaucratie. Dit is het geval wanneer de bureaucratisering van een organisatie tot in het extreme wordt doorgevoerd. Waarbij scherp doorgevoerde taakverdeling, strakke hiërarchische lijnen en sterk geobjectiveerde competentiecriteria centraal staan, dit kan dan gemakkelijk leiden tot formalisme, ‘paperasserie’ en een bijna dwangmatig gelijke behandeling van ongelijke gevallen.

Satis Baldewsingh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

03-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics