Nickerie.Net, maandag 07 december 2009


Suriname moet munt slaan uit toerismepotenie

Ivan Cairo, 07/12/2009

GROS ISLET - De benoeming van Suriname tot één van de top tien toerismebestemmingen is een heel goede keuze. "Nog weinig mensen beseffen de belangrijkheid van Suriname als een toeristische plaats, maar ook in het kader van klimaatverandering is het land enorm belangrijk. Vooral op het stuk van neutralisering van broeikasgassen", zegt toerismedeskundige en vicepresident van de Caribbean Media Exchange for Sustainable Tourism (CMEx), Lelei LeLaulu, in gesprek met de Ware Tijd.

Momenteel vindt op St. Lucia CMEx 2009 plaats. Dat is een bijeenkomst van journalisten, belanghebbenden, deskundigen en beleidsmakers in de toerismebranche, waarbij wordt gesproken over de staat waarin het toerisme in de regio zich bevindt en hoe verder. Suriname heeft volgens LeLaulu een heleboel te bieden en verkeert in de omstandigheid om als geen ander land ter wereld toerisme te combineren met klimaatverandering. Het bos is een enorme financiële bron, omdat voor het mitigeren van de gevolgen van klimaatverandering het land enorm belangrijk wordt.

 

 CMEx-vicepresident Lelei LeLaulu (links) gisteren in gesprek met journalist Clive Bacchus van St. Kitts en Nevis.-dWT foto / Ivan Cairo.

"In de toekomst gaat het Surinaamse volk betaald worden om zijn bomen niet om te hakken en dit is nog nooit eerder gebeurd", zegt de CMEx-topman. Hij hoopte dat op de CMEx-vergadering die momenteel op St. Lucia gaande is, ook deskundigen uit Suriname aanwezig zouden zijn om hun ervaringen met de rest van het Caribisch Gebied te delen.

Wat betreft de marketing in de regio van unieke toeristische producten die alleen Suriname heeft, zoals de marrons, de javanen en hun cultuur, zou het land meer gebruik moeten maken van sociale platforms zoals Facebook en Twitter, zegt Simon Khan, voorzitter van het New Yorkse entertainment en toerismebureau Antilia. "De sociale platforms kunnen goed werken, maar dit moet onderdeel zijn van een bredere marketingstrategie", stelde hij.

In november werd Suriname in de reisgids 2010 van het befaamde Lonely Planet aangemerkt als één van de toptienlanden die het bezoeken waard is. Woensdag kwam ook het jaarlijks rapport van Ethical Travelers, een internationaal netwerk van toeristen uit. Daarin is Suriname ook in de top10 van 'The World's Best Ethical Destinations', een lijst van ontwikkelingslanden die het best omgaan met hun natuur, duurzaam toerisme promoten en bezig zijn een toerisme-industrie op te zetten waar ook lokale gemeenschappen voordeel aan hebben.

"Het is ongetwijfeld dat wereldwijd de bewustwording over duurzaam toerisme groeit, niet alleen onder de reizigers, maar ook in de landen die ons ontvangen", zegt Jeff Greenwald, directeur van Ethical Traveler en co-auteur van het rapport. Om het rapport samen te stellen is onder meer gebruik gemaakt van data van het UNDP, Human Rights Watch, Columbia University, Reporters Without Borders en de Millennium Challenge Corporation.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics