Nickerie.Net, woensdag 09 december 2009


‘Herinneren’ thema 8 December-herdenking: ‘Sommige mensen vergeten bewust of onbewust’

 Meredith Helstone en Juliën Peneux, 08/12/2009

Paramaribo - Op de plek waar vandaag 27 jaar geleden vijftien tegenstanders van het militaire regime werden omgebracht, zullen de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) en de Stichting 8 December 1982 een herdenkingsdienst houden in het teken van ‘herinneren’. “Herinneren, omdat we het belangrijk vinden dat de mensen stilstaan bij wat zoveel jaar geleden is gebeurd”, zegt OGV-voorzitter Betty Goede. De dienst wordt geleid door pater Karel Choennie. Hij zegt dat vanavond een andere soort dienst verwacht mag worden. En over de boodschap: “Alleen door ons verleden niet te vergeten kunnen we het kwaad vergeven en ons met elkaar verzoenen.” Volgens Goede en pater Choennie willen ‘sommige mensen bewust of onbewust vergeten wat er is gebeurd’. Bewust, vanwege de ernst van de zaak, onbewust omdat zij zich er niet nauw bij betrokken voelen. De pater verwijst naar het 8 Decemberstrafproces op Boxel, waar een deel van de verdachten en getuigen niets meer weten van die zwarte bladzijde. “Enkele mensen kunnen zich alles herinneren in de kleinste details, terwijl anderen zich niets kunnen herinneren”, zegt pater Choennie.

Gistermiddag en avond zijn in het fort Zeelandia de laatste werkzaamheden verricht voor het plaatsen van het Nationaal Monument ter nagedachtenis van de 15 slachtoffers van de 8 Decembermoorden. Rechts staat Sunil Oemrawsingh, nabestaande. Het monument wordt vanavond tijdens een kerkdienst onthuld door president Ronald Venetiaan.-dWTfoto / Stefano Tull .

Goede zegt dat gekozen is voor dit thema, omdat de organisatie het als één van haar taken ziet om de herinnering aan 8 December 1982 levend te houden. “We doen het daarom jaarlijks, omdat het op zeer belangrijke plaatsen duidelijk moet zijn dat dit nooit meer mag gebeuren”, aldus de OGV-voorzitter. Zij vindt het daarom triest dat delen uit de gemeenschap, onder wie de jeugd, de gebeurtenissen op deze dag futiliseren. Vaak wordt als reden aangedragen dat de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld voor de geboorte van deze groep.

“Dat is jammer, want je kunt 8 December niet bagatelliseren. Wij ouderen hebben het toch ook moeten doen met de verhalen over genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het is triest dat ze het als een ver-van-mijn-bed show beschouwen, want het gaat om moorden. En dat verdient altijd afkeuring”, zegt Goede. “Er zijn genoeg verhalen van mensen die weten wat het betekent om slachtoffer te zijn waaraan je je kan relateren.” Daarom vindt ze het ongehoord dat de ware toedracht nog steeds niet is opgetekend in de geschiedenisboeken van de basisschool. “We zijn er jaren geleden mee bezig geweest, hebben zelfs aangeboden om een aangepaste les te draaien, maar men vond het een precair onderwerp.”

Pater Choennie geeft aan dat een samenleving die zijn fouten vergeet, gedoemd is diezelfde fouten te herhalen. De pijn die daarmee wordt veroorzaakt, komt dan steeds weer terug. Hij is zich er terdege van bewust dat het niet makkelijk is voor een volk om alles gelijk te vergeten en te vergeven. Het is een proces dat soms heel lang kan duren.

Het 8 December-strafproces is nu ruim twee jaar gaande. Goede is tevreden over het verloop van de rechtszaak. “Ik ben blij dat alle tijd genomen wordt voor het proces. We vinden het goed dat iedereen de ruimte krijgt om te vertellen wat er in die periode is gebeurd.” Ongeacht de uitslag van de verkiezingen op 25 mei gaat de organisatie dan ook door met het herdenken van 8 december. Het is de derde keer dat herdenkingsactiviteiten in het Fort Zeelandia worden gehouden. “In 1995 heeft de toenmalige leiding bij de heropening van het museum een multireligieuze dienst gehouden. En in 2002 bij twintig jaar hebben we vanuit de kerk aan de toenmalige Gravenstraat gelopen naar het Fort. Daar hebben we toen een korte plechtigheid gehouden.” Vanavond wordt tussen 18.00 en 20.00 uur in het Fort een herdenkingsdienst gehouden. Staande de dienst wordt een monument onthuld door president Ronald Venetiaan.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics