Nickerie.Net, woensdag 09 december 2009


Rijstsector ontbeert water uit Nannizwamp

Beta Debidien, 09/12/2009

NIEUW-NICKERIE - De rijstsector aan de linkeroever van de Nickerierivier kan niet meer rekenen op water uit de Nannizwamp. Het waterpeil is intussen gezakt met iets meer dan 150 centimeter waardoor er helemaal geen stroming is uit de zwamp. Vanwege de extreem lange droogte is de zwamp bijna droog komen te liggen.

Het verschil is duidelijk te zien bij de drie inlaten die onlangs zijn gebouwd langs het 66 km lange Corantijnkanaal. Bij een normale situatie stroomt het zwampwater over de inlaten via het Corantijnkanaal naar de verschillende landbouwgebieden in Nickerie. “Dat betekent dat de rijstboeren in het district nu totaal afhankelijk zijn van water dat uit Wakay wordt aangevoerd. De situatie is ernstiger dan men denkt”, zegt Richenel Small. Hij is bestuurslid van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OW MCP).

Een inlaat waaruit het zwampwater naar het Corantijnkanaal moet stromen en via de Nanniverdeelwerken naar de landbouwgebieden moet gaan. In een normale situatie zou het water via deze inlaat naar het kanaal stromen. Dit is momenteel niet het geval.dWTfoto/ Beta Debidien-.

Small die de lokale media naar Wakay heeft gebracht om hen de situatie te laten zien, zegt dat vanwege de aanhoudende droogte zijn organisatie genoodzaakt zal zijn de pompen te Wakay langer te laten draaien om de boeren te voorzien van water. De pompen zijn op 13 november opgestart. “Vanwege gebrek aan brandstof waren wij genoodzaakt de pompen anderhalve dag stil te leggen, maar na de aanvoer van circa 100.000 liter brandstof hebben we de machines op 25 november weer opgestart”, zegt Small.

Komende woensdag levert de leverancier weer 80.000 liter brandstof aan Wakay. Small weerspreekt beweringen van personen dat de pompen op een heel laag toerental draaien. “Wij kunnen niet sneller dan op een bepaald niveau de pompen draaien, omdat wij geen risico's willen nemen. Indien één of twee van de machines uitvallen, dan hebben we een probleem”.

Hij zegt dat het heel onverstandig zou zijn om de pompen sneller te laten draaien, omdat recentelijk de consultant van Bosman BV een rapport heeft uitgebracht waarin wordt geadviseerd de machines spoedig te reviseren. Het ministerie van Planning en Ontwikkelingsamenwerking (Plos) heeft middelen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dit project.-

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics