Nickerie.Net, maandag 14 december 2009


Nalatige veehouders riskeren forse boete

Beta Debidien, 14/12/2009

NIEUW-NICKERIE - Veehouders in Nickerie die hun koeien loslaten in het openbaar, riskeren in het vervolg forse boete. Ook beesten die loslopen en op andersmans terrein komen, zullen in opdracht van districtscommissaris (dc) Bhagwatpersad Shankar worden geschut. Het is nog niet bekend hoeveel boete per koe betaald zal worden.

“De eigenaars gaan wij opsporen en boete opleggen. En indien zij de vastgestelde boete niet kunnen betalen, zullen wij genoodzaakt zijn de beesten te confisqueren. Wij gaan ook geen mildere regelingen toepassen om vermindering in te brengen, want we hebben de eigenaren al zo lang gewaarschuwd hun beesten naar een plek te brengen waar zij geen schade aanrichten aan gewassen van derden,” zegt dc Shankar. De afgelopen periode zijn heel wat klachten gedeponeerd op het commissariaat over los-lopende koeien die schade aanrichten aan de aanplant in de polders.

Loslopende vee in groten getale op de nieuwe asfaltlaag van de weg naar South Drain in Nickerie. De ontlasting en urine van de beesten zijn schadelijk voor het asfalt.dWT foto/Beta Debidien-.

Volgens de burgervader moet de politie bij dit beleid exact uitvoeren wat bepaald is en niet wat zij willen bepalen. “Wij hebben het over schutten van de beesten en schutloon betalen van respectievelijk SRD 30 en SRD 35. Laat de politie dit goed weten dat wij niet gaan toestaan dat een koe geschut in de Groot-Henarpolder, vervoerd wordt helemaal naar Waldeck om daardoor vrachtkosten in rekening te brengen. Dat is enkele dagen terug gebeurd in Nickerie, waarbij de veehouder niet in staat is de hoge kosten te betalen.” Shankar merkt op dat de koeienproblematiek een landelijk probleem is.

Niet alleen in Nickerie, maar ook in andere districten richten de beesten enorme schade aan aan de pas geasfalteerde wegen. De beesten komen in groten getale op het wegdek. Behalve dat zij een gevaar vormen voor het verkeer, vernietigen zij de talud aan weerszijden van de weg, waardoor er afkalving plaatsvindt. De ontlasting en urine van de beesten zijn ook schadelijk voor het asfalt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics