Nickerie.Net, dinsdag 15 december 2009


Microsoft in India beboet wegens 'treiteren' softwarepiraten

D. Reijerman, dinsdag 15 december 2009

Het Hooggerechtshof in New Delhi heeft Microsoft veroordeeld tot een boete van 800.000 roepies, omgerekend 11.700 euro, omdat het softwarebedrijf zijn machtspositie zou hebben misbruikt in een zaak tegen vermeende piraten. Microsoft klaagde bij de rechtbank in de hoofstad van India vier personen aan die zich volgens het bedrijf uit Redmond schuldig zouden maken aan het illegaal gebruiken van Microsoft-software. De rechter besloot echter tot verrassing van velen Microsoft te veroordelen tot het betalen van een boete, omdat de vermeende auteursrechtschendingen plaatsvonden in de steden Bangalore, Hyderabad, Chandigarh en Mumbai, en niet in de hoofdstad. Hierdoor zouden de verdachten gedwongen zijn om grote afstanden te overbruggen om zich bij de zitting in New Delhi te kunnen verdedigen. De vier zouden hierdoor financiŽle schade geleden hebben, aldus de rechter.

Volgens het Hooggerechtshof maakte Microsoft bewust misbruik van zijn financiŽle positie door de verdachten op deze manier te 'treiteren', iets wat de rechtbank 'onacceptabel' noemde, aldus The India Times. Microsoft zou in strijd met het gelijkheidsbeginsel gehandeld hebben: "Dit rechtsbeginsel kan niet worden ingeperkt door de macht van het geld", aldus rechter Dhingra. Bovendien zou Microsoft de rechtbank in New Delhi hebben uitgezocht om de maximale straf voor copyrightschending, bijna 30.000 euro ,te kunnen eisen.

Microsoft werd veroordeeld tot het betalen van ongeveer 3000 euro per verdachte. Ook moet Microsoft de kosten van een plaatselijke onderzoeker betalen die de beschuldigingen tegen de verdachten moet verifieren. Indien blijkt dat de beschuldigingen ongegrond zijn, dan zou het bedrag van de betaalde boete worden uitgekeerd aan de vier beklaagden. De zaak zal in januari 2010 worden voortgezet.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Tweaker

15-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics