Nickerie.Net, donderdag 17 december 2009


EU-vrijhandel bedreigt economie

Eliézer Pross, 17/12/2009

Paramaribo - Het bedrijfsleven en de overheid zullen veel moeten doen om hun overlevingskansen binnen het economisch gebeuren te verzekeren naarmate de handelsovereenkomst (EPA) met Europa steeds meer van kracht wordt. Suriname en zijn EPA-bondgenoten, de Aziatische, Caribische, en Pacifische (ACP) landen zijn niet opgewassen tegen ‘geavanceerde’ concurrentie vanuit het Europees bedrijfsleven. Paramaribo worstelt zelfs nog intern om zijn eigen economische ontwikkeling te accommoderen.

Tijdens een gisteren gehouden seminar van het Suriname Business Forum (SBF) over de effecten van de EPA op de lokale private sector, zijn zowel de mogelijkheden als dreigingen gepresenteerd door buitenlandse en lokale deskundigen.Volgens Norman Girvan van de Universiteit van de West Indies (UWI), is het verwijderen van invoerrechten en productielimitaties op goederen uit Suriname richting Europa niet het probleem. De problemen beginnen met de oorsprong- en milieuregels en kwaliteitseisen die EU-landen opwerpen voor bedrijven. Ook over de vrije beweging van professionelen zijn er, volgens hem, vaak onhaalbare eisen. Verder zijn er technische barrières op het gebied van agrarische exporten.

Allemaal zaken die, volgens Girvan, in het verleden altijd bestonden en ervoor zorgden dat er relatief weinig is bereikt door ACP-ondernemingen op de Europese markt. Zaken die nog steeds onveranderd blijven ondanks de introductie van de EPA. Directeur Mauro Tuur van Handel en Industrie (HI) wijst erop dat er bedrijven zijn die zich toegang wisten te verschaffen tot de Europese markt doordat zij zich in de materie hebben verdiept. Hij verwijst naar rijst, bacoven en wasmiddelen (CIC). “Hoe ga je kunnen concurreren als je bedrijf wordt gerund met alleen maar mensen die niet lezen om te weten wat de markt eist,” vraagt Tuur.

Daarnaast is hij evenals minister Clifford Marica ervan overtuigd dat de ruimte er wel is voor het Surinaams bedrijfsleven met de EPA om zich klaar te stomen voor de komende concurrentie. Marica bekent echter dat er nog veel gedaan moet worden om het investeringsklimaat in Suriname te verbeteren. Een moderne investeringswet laat al jaren op zich wachten (is wel in behandeling binnen de ministerraad...red), het duurt nog altijd een eeuwigheid om een naamloze vennootschap in Suriname op te zetten en het is niet makkelijk om aan investeringskapitaal te komen. Het land is de afgelopen vijf jaren in internationale beoordelingen gestaag achteruit geplaatst door zijn investeringsklimaat.

“Maar er is nuance hierin omdat wij ook goede ratings krijgen omdat de economie goed draait. De negatieve ratings houden vaak in dat ze graag willen dat je buitenlandse investeringen moet aantrekken,” zegt de bewindsman die verder aangeeft dat er dan een soevereiniteitskwestie kan spelen. Hij zegt dat “wij met zijn allen falen”, overheid en particuliere sector, als mocht blijken dat het nog steeds niet lukt om het investeringsklimaat te verbeteren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics