Nickerie.Net, donderdag 17 december 2009


Lichtpunt voor bacovensector

Eliézer Pross, 17/12/2009

Paramaribo - De oorlog tussen kleine bacovenproducerende landen als Suriname (ACP-landen) en de reuzen in de sector uit Latijns- en Zuid-Amerika (MFN-landen) en de Verenigde Staten (VS) is voorbij. Europa heeft dinsdagavond een handelsovereenkomst getekend met de MFN-landen. Het akkoord dat tot stand is gekomen “na sterk lobbywerk van de ACP-landen, geleid door Suriname” is volgens handelsminister Clifford Marica verteerbaar. In die zin verteerbaar dat de sector in Suriname genoeg ruimte krijgt om zich in concurrerend opzicht te versterken tegen veel goedkopere bacoven van de MFN -landen. Daarnaast heeft Europa twee honderd miljoen euro toegezegd om de ACP-landen te helpen hun bacovensector te moderniseren. Een minpunt is dat het bedrag de helft is van wat er was beoogd.

De privatisering van de Stichting Behoud Bacovensector Suriname (SBBS), het oude Surland, kwam door deze kwestie bijna op de helling. Ook heeft de belanghebbende koper Univeg door de wereldcrisis pas op de plaats gemaakt. Univeg is één van de grootste voedsel multinationals ter wereld.

MFN-landen betalen nog altijd invoerrechten om hun bacoven te verkopen op de Europese markt. Suriname heeft in de afgelopen jaren een belangrijke rol vervuld om het binnen de EPA mogelijk te maken invoerrechten- en limietvrij te mogen exporteren naar de EU. Dezelfde voorzieningen gelden overigens ook voor rijst. De oorlog begon toen de MFN-landen, ondersteund door de Verenigde Staten (VS), of dezelfde regeling begonnen te eisen, of een danig scherpe verlaging van de invoerrechten eisten. Zodanig zelf dat de bacovensectoren in de ACP-landen gedoemd waren in te storten. De druk van de veel goedkopere bacoven van de reuze MFN-producenten is het doodsvonnis voor de ACP-landen. De EU- en MFN-landen hebben een overeenkomst ondertekend die de invoerrechten over een aantal jaren gefaseerd moet afbouwen .

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat Univeg niet langer rechtstreeks betrokken is bij het management van de SBBS. Het ontwikkelingsbeleid van het bedrijf, de tweede grootste werkgever na de overheid met 2.500 arbeiders, ligt volledig in handen van Suriname. Dit zei voorzitter van de raad van commissarissen, Andre Brahim, gisteren in gesprek met de krant. Daarnaast garandeert Univeg dat het de helft van de SBBS-bacovenproductie zal afnemen. De SBBS kiest ervoor te zoeken naar meerdere afnemers, en “het ziet er goed uit,” verklapte Brahim zonder in details te willen treden. Daarnaast zal de marketing van Surinaamse bacoven in Europa worden gedaan door een andere onderneming dan Univeg. De multinational blijft echter in de race om het bedrijf te kopen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics