Nickerie.Net, donderdag 17 december 2009


Weg South Drain na 29 maanden klaar

17/12/2009

Paramaribo - De laatste horde is overwonnen. Het laatste asfalt is gistermiddag gelegd op de weg naar South Drain. Van nu af aan kan van oost naar west op de verharde weg gereden worden. De weg wordt in het eerste kwartaal van 2010 officieel in gebruik genomen. De nieuwe weg moet nog worden voorzien van wegmeubilair, waaronder belijning en verkeersborden.

Aannemer Baitali/Balast Nedam staat garant voor een weg naar internationale standaarden. Ir Farsi Khudabux , projectmanager bij Baitali, zegt dat vanaf het moment van de openbare inschrijving de uitvoering van dit grote infrastructurele project een uitdaging voor het bedrijf is geweest. Baitali ging eerst een joint-venture aan met Balast Nedam en slaagde er in december 2006 bij de internationale aanbesteding in aannemers uit Ierland en Jamaica af te troeven."Wij zijn er trots op dat we nu, na 29 maanden, op die kleibaan een highway van wereldklasse hebben gebouwd.”

Arbeiders brengen de binder asfaltlaag aan op de weg naar South Drain.-. De weg is 6,2 meter breed. Het wegdek is eerst verstevigd met een 50 centimeter dikke zandlaag. Daarbovenop ligt 25 centimeter steenslag en het geheel is afgewerkt met twee lagen asfalt van elk negen centimeter.

Vanaf de aanvang van de werkzaamheden in april 2007 heeft de aannemer heel wat hoofdbrekens gehad. “In de regentijd bijvoorbeeld was het haast onmogelijk het materiaal te verplaatsen en hebben we zelfs een permanente sleepdienst moeten inrichten. We zijn in elk geval blij dat we op het punt staan het project op te leveren.”

Gerrit Roza ook projectmanager bij het aannemingsbedrijf Baitali had de dagelijkse leiding van het Southdrainproject. Hij is vol lof dat hij heeft kunnen werken in internationaal gezelschap."Wij hebben veel kunnen opsteken van de consultants, maar zij wellicht nog meer van ons. Het was in dat opzicht een voortdurende uitwisseling van kennis."

In economisch opzicht bewijst de nieuwe weg naar Southdrain al vanaf het aanbrengen van de grondlaag zijn nut. Er is een zichtbare toename in het personen- en goederenverkeer tussen Suriname en Guyana. En dat zal na de oplevering alleen maar toenemen. Dat biedt weer de mogelijkheid om de frequentie van het aantal afvaarten van het Canawaima-veer op te voeren. Met de weg naar South Drain zijn duizenden hectare landbouwgrond ontsloten en staat de agrarische sector voor de uitdaging met sprongen vooruit te gaan.

Het aanleggen van een goede weg van de Europolder naar South Drain lag vanaf de jaren negentig in de pijplijn. In 2006 heeft het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking met succes de EU als belangrijkste donor voor dit project weten te strikken. De weg heeft 15 miljoen euro gekost en is dertig kilometer lang. Plos-minister Rick van Ravenswaay reist vandaag naar het rijstdistrict om de nieuwe weg te inspecteren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics