Nickerie.Net, zaterdag 02 januari 2010


Oudjaarsfeest Paramaribo in reisadvies CNN

Eliézer Pross, 02/01/2010

Paramaribo - CNN heeft op zijn officiële website de pagara-estafette van Paramaribo op oudjaarsdag bestempeld als één van de ‘fantastische’ jaarafsluitingsactiviteiten in de wereld. In het artikel ‘Fantastic New Year’s Eve Desitinations’ beschrijft reisjournalist Robert Reid, dat Paramaribo, normaliter een stad in slaap gehuld, op spectaculaire wijze wakker geschud wordt op oudjaarsdag.

“Mensen komen samen in het centrum van de stad om getuige te zijn van wie het langste lint van vuurwerk kan creëren. Knallers worden aan elkaar geregen; een sliert van 100 kan wel tien seconden lang doorgaan na afsteken van het lont, andere hoor je wel minutenlang. Iedereen dromt om het geknal van het vuurwerk te horen. Nadien is het een zee van rood papier” aldus Reid.

De samengekomen massa aan de Domineestraat lijkt vanaf het dak van Krasnapolsky wel op een kleurrijke mierenkolonie. Behalve het absolute hoogtepunt, de pagara-estafette, is ook de Big Truck van South South West een publiekstrekker.-dWTfoto/Paul San .

Ook de verdraagzaamheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen wordt geroemd. Naast Paramaribo’s culturele en religieuze diversiteit is volgens de journalist een pré dat er geen spanningen zijn. “De inwoners staan erom bekend goed met elkaar overweg te kunnen. Er wordt naast het Nederlands meerdere talen gesproken, doordat van overal in de wereld immigranten zich zijn komen vestigen.”

Jammer is het daarom dat op oudjaarsdag een smet is gelegd op de zo populaire pagara-estafette. Deze komt mogelijk onder druk te staan door, wat ooggetuigen noemen een “onvoorziene omstandigheid” die bijna heeft geleid tot een brand. “Binnen de kortste keren waren de brandweer en politie ter plekke en de situatie kon snel onder controle worden gebracht met blusapparaten voordat er paniek uitbrak”, zegt ooggetuige Saskia Karg, die van dichtbij meemaakte hoe plotseling een reclamedoek, gewikkeld om het balkon van het pand naast handelszaak Blokker aan de Domineestraat, "geheel onverwachts" in brand vloog. “Niemand had het verwacht, omdat alles keurig volgens de regels werd gedaan.

Het vuurwerk werd midden op straat afgeschoten, maar op één of andere manier vloog een ‘pagara’ tegen die doek die toen vlam vatte”, zegt Karg. Zij zag verder hoe de mensen die op het balkon stonden, vluchtten en sommigen over de balustrade naar beneden sprongen om zichzelf te redden. “Geen enkel ander pand had brandbaar materiaal in de weg. Dus ik denk dat zij wel een les hebben geleerd om ook dergelijke doeken niet te laten hangen,” zegt Karg. Een tweede 'incident' was het voortijdig afgaan van een pagarareeks, terwijl die nog werd uitgepakt. De oorzaak was vermoedelijk een rondvliegende 'bombel'. Het 'schietfestijn,' dat bijgewoond werd door duizenden, inclusief toeristen, kon normaal worden voortgezet zonder verdere incidenten.

Zowel politie-woordvoerster Marita Asontoe als brandweervoorlichter Glen Cooman bevestigt de incidenten. "Wij gaan de volgend week evalueren en onze bevindingen presenteren aan de Vuurwerkcommissie," zegt Cooman. Vermeldenswaard is dat er nooit eerder een brand is uitgebroken in de jaren die de estafette wordt gehouden. De richtlijnen in de opgevoerde vuurwerkcampagne van de Brandweer zijn ook dit jaar niet stipt nageleefd. Tot in de avonduren van nieuwjaarsdag waren er minstens dertig vuurwerkongevallen, onder wie zeker twee zwaargewonde kinderen. “Je vraagt je af waar de ouders waren,” zegt Cooman die aangeeft dat een tweejarig jongetje een ‘thunder king’ (grote vuurwerkknaller) ging oprapen die in de eerste instantie niet was afgegaan. Het ging wel in zijn hand af met als gevolg dat hij een vinger verloor en is verwezen naar een plastisch chirurg.

Ook een vierjarig meisje zou een “ernstig oogletsel” hebben opgelopen toen jonge kinderen een knaller op haar erf gooiden. “Hoe kan het zijn dat er zulk zwaar vuurwerk aan deze jongeren is verkocht terwijl dat illegaal is,” klaagt de branddeskundige. Cooman verwacht dat het aantal verwondingen nog verder zal stijgen naarmate de rapportages van de districten binnenkomen. Vorig jaar waren er vier minder ongevallen, terwijl het definitieve aantal begin volgende week kenbaar zal zijn.

En ook deze owru yari ging niet voorbij zonder dat de rode haan kraaide. Te Zorg en Hoop brandden een woning en banden- en smeermiddelenzaak volledig af. De oorzaak van die brand, die in de aangrenzende woning ontstond, is niet bekend. Verder werd een brand in beginnende fase geblust aan de Tammengastraat, een auto brandde volledig af en een familie aan de Mahonylaan kreeg de schrik van haar leven op nieuwjaarsdag toen een vergeten pot op vuur het huis in rook hulde. Een lastigheid is dat de brandweer voortdurend tijdens oud op nieuw moest uitrukken om bermbrandjes te blussen. “Het waren mensen die bezig waren restjes te verbranden op de berm. Het blijft verboden vuil te verbranden op de bermen vanwege de rookoverlast,” zegt Cooman.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics