Nickerie.Net, donderdag 07 januari 2010


Is Tigri-gebied nog steeds van ons?
Geplaatst: 07/01/2010

Paramaribo - Ons buurland Guyana bezet al decennia lang een deel van Suriname. DBS vroeg aan de minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Kraag Keteldijk, of ze überhaupt wat aan heeft gedaan, zo niet of ze dat alsnog van plan is iets te doen. De bewindsvrouwe gaf aan dat men bezig is, maar ze heeft niet de illusie dat het geschil (oneigenlijke bezetting van Surinaamse gebied) binnen dit kabinetsperiode opgelost gaat worden.

Op het ministerie is men wel bezig om alle relevante documenten rond alle bestaande grensgeschillen te verzamelen, zodat van daaruit eventueel in een volgende regeerperiode deze kwesties kunnen worden aangepakt. De vraag is of Suriname na veertig jaar nog recht heeft op dat gebied (Tigri). Gelukkig zijn aan internationale rechtsprocessen inzake grenskwestie geen termijnen verbonden. Een diplomatieke bron betoogde tegenover DBS dat het ongelooflijk gênant is dat men op Buza nu pas stukken gaat verzamelen om de grensgeschillen met Guyana en Frans-Guyana mogelijk aan te kaarten. De bron benadrukt dat dit ministerie al tien jaar onder het bewind is van de Nationale Partij Suriname en vraagt zich af wat men in die periode aldaar gedaan heeft.

Satis Baldewsingh


Nickerie.Net extra:

Het Tigri-gebied is een bosrijk gebied dat sinds ca. 1840 betwist wordt door Suriname en Guyana. Het gaat om het zone tussen de rivieren de Boven-Corantijn (door Guyana New River genoemd) en de Coeroeni en de Koetari. Dit driehoekig gebied staat in Guyana bekend als de New River Triangle. In 1969 liep het conflict hoog op en sindsdien wordt het Tigri-gebied vanuit Guyana bestuurd. In Suriname wordt het gezien als een onderdeel van het district Sipaliwini terwijl het voor Guyana behoort tot de regio East Berbice-Corentyne.

Suriname betwist ook het zuidelijke deel van de grens met Frans-Guyana.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

07-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics