Nickerie.Net, donderdag 07 januari 2010


Pagara-estaffette weg uit binnenstad

Eliézer Pross, 07/01/2010

Paramaribo - Minister Chandrikapersad Santhoki van Justitie en Politie (J&P) heeft instructies gegeven om mogelijkheden te bekijken om “in elk geval dit jaar” de pagara-estafette te verplaatsen uit de binnenstad. Aanleiding hiertoe is het brandincident op 31 december vorig jaar in de Domineestraat, waarbij een reclamedoek tegen het balkon van een pand naast winkelzaak Blokker, vlam vatte.

Dit gebeurde ondanks alle voorzorgsmaatregelen die de brandweer, de politie en de organisatie van de estaffette hadden getroffen. Op het balkon brak paniek uit onder de groep personen die stonden te kijken naar het vuurwerkspectakel. Enkelen sprongen zelfs van het balkon, maar zijn gelukkig opgevangen door omstanders. Santokhi zegt dat populaire vuurwerksoorten als ‘strikers’ en ‘thunder king’ ook verbannen zullen worden, vanwege de vele slachtoffers die tijdens de laatste vier dagen van 2009 voornamelijk onder minderjarigen zijn gevallen; 29 van de 40 slachtoffers waren onder de 18 jaar.

dWT archieffoto Er wordt gespeculeerd dat de pagara estafette in de binnenstad de grootste openbare drukte heeft behaald in 2009. Een nieuw hoogtepunt is dat Suriname door deze activiteit internationaal op de kaart is geplaatst voor wat betreft de eindejaarsviering.-.

“Het is een tegenslag, omdat wij juist dit jaar hard hebben gewerkt, samen met de politie en brandweer, om de estafette geordend plaats te laten vinden, naar aanleiding van zorgen van de minister”, zegt directeur van Lucky Store, Conrad Issa. Hij zit elk jaar dichtbij de commissie die de pagara-estaffette organiseert. “Wij hebben zo hard gewerkt aan het oudjaar gebeuren, dat het Suriname eindelijk weer op de wereldkaart heeft gebracht.” CNN noemde Paramaribo in haar reisadvies dit jaar in één adem met gerenommeerde steden als Rio de Janeiro als een fantastische oudjaarsbestemming, mede dankzij de pagara-estafette.

Issa meent dat nationaal, het de meest uitbundige en vredelievende feestdagen zijn die voor steeds meer harmonie zorgen tussen het bedrijfsleven en de samenleving. Het zal volgens hem jammer zijn als deze activiteit wordt “ontmanteld”. “Ik zal samen met het bedrijfsleven er alles aan doen om de minister, die terecht bezorgd is, proberen te overtuigen dat het gebeuren wel veilig kan plaatsvinden in de binnenstad.” De ondernemer noemt extra controlerondes om erop toe te zien dat brandbaar materiaal zoveel mogelijk wordt gemeden aan of rond de panden.

Issa wijst erop dat zich in voorgaande jaren geen incidenten hebben voorgedaan, ondanks er minder voorzorgsmaatregelen werden getroffen en het geheel er juist chaotisch aan toe ging. Dit jaar mocht men een beperkte lengte afschieten. Ook was het verboden om dichtbij of hangend van panden de pagara’s af te steken. Issa jammert dat sommige collega-bedrijven zich niet hieraan hebben gehouden, met als consequentie het geval naast Blokker, dat bijna uitmondde in ‘een hele dure les’. “Ik vraag mij af waarom het onopgemerkt bleef dat het vuurwerk te dicht op die doek was, ondanks de aanwezigheid van zoveel brandweer- en politiemannen”, zegt Brandweer-woordvoerder Glenn Cooman.

De evaluatie van het afgelopen oudjaarsfeest zal op 14 januari worden afgerond, waarbij voorstellen zullen worden gedaan tot behoud of verplaatsing van de pagara-estafette. “Wij begrijpen de belangen dat zo een traditie, die uitgegroeid is tot een toeristisch exportproduct, behouden moet worden. Wij zijn voorstander dat traditie wordt behouden, maar de mensen moeten hun gedrag veranderen in het belang van de veiligheid. Als dat niet gebeurt, is de centrale overheid verantwoordelijk om maatregelen te treffen”, aldus Cooman.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics