Nickerie.Net, dinsdag 12 januari 2010


Minister Santokhi: Alleen de rechter kan gelasten tot aanhouding van Bouterse

PARAMARIBO - Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie heeft kenbaar gemaakt dat hij niet bevoegd is om Desi Bouterse, hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces, aan te houden. Hiermee trachtte hij antwoord te geven op uitlatingen van AC-leider Ronnie Brunswijk donderdag in DNA tijdens de openbare vergadering over de situatie te Papatam. “Bouterse heeft mensen vermoord. Laten ze Bouterse gaan oppakken en opsluiten”, zei Brunswijk woedend in reactie op een uitspraak van Rabin Parmessar van de NDP.

Volgens de minister is het strafproces nu van juridische aard. Dit betekent dat slechts in opdracht van de rechter gehandeld kan worden. “Hij loopt nog vrij rond, terwijl hij hoofdverdachte is in een moordzaak”, vindt Brunswijk. Hiermee trachtte hij duidelijk te maken dat de kleine man wel de bak in moet bij het plegen van een strafbaar feit. Volgens de AC-leider ontbreekt het de minister aan durf. Brunswijk reageerde donderdag fel, nadat Rabin Parmessar een gevoelige snaar bij hem had geraakt. Hij voelde zich genoodzaakt te interrumperen tijdens het betoog van Jenny Simons. Hij wees erop dat de plaatselijke politie niet in staat is de burgerveiligheid in het district Marowijne te garanderen.

Na de opmerkingen van Brunswijk kaatste Parmessar de bal terug. Hij merkte op dat de regering naast zaken zoals aangehaald door Brunswijk ook moet aangeven hoe het komt dat de veiligheid van scheidsrechters en SWM-medewerkers niet gegarandeerd is. “Brunswijk is aangewezen als commandant van de CIVD in het gebied en wat was zijn rapportage?”

De vergadering ontaardde kort hierna, omdat Brunswijk zich deze opmerkingen aantrok. Hij reageerde fel met uitspraken over Bouterse. Vandaag gaat de verdaagde vergadering door.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

12-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics