Nickerie.Net, vrijdag 15 januari 2010


Suriname schiet Haïti te hulp

15/01/2010

Paramaribo - Met de regering aan kop die 1 miljoen US dollar in contanten aan noodhulp biedt, staan ook overheidsinstanties en particulieren in de startblokken om noodhulp te bieden aan het door een zware aardbeving getroffen Haïti. Behalve het geld, gaat de regering ook inkomen met goederenhulp, water en voeding die naar Port-au-Prince zal worden gestuurd.

Intussen heeft president Ronald Venetiaan namens de regering en het volk van Suriname, zijn medeleven betuigd aan ambtgenoot Rene Preval en het volk van Haïti. Zijn gedachten gaan ook uit naar de Haïtianen in Suriname. Die leven nu in grote wanhoop door de onzekerheid over het lot van hun geliefden in het thuisland. Gisteren kwam het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bijeen met vertegenwoordigers van de politie, brandweer, leger, het Rode Kruis, het ministerie van Volksgezondheid en anderen.

Er is besloten materieel en personeel naar Haïti te sturen. In een persbericht wordt aangegeven dat al contact is gemaakt met de regionale rampenbeheersingsorganisatie CDEMA, over Surinames bereidheid te assisteren bij hulp- en reddingsoperaties. Het NCCR geeft aan personeel te zullen sturen voor beveiligingstaken en reddingsmissies. CDEMA heeft al contact gemaakt en zegt nog bezig te zijn met de evaluatie wat precies nodig is en heeft Suriname gevraagd op afroep beschikbaar te zijn. Ook Hi-Jet Rescue Team is deel van de Surinaamse noodhulpbrigade. Het reddingsbedrijf vertrekt met twee helikopters en 8 reddingswerkers naar Haïti om deel te nemen aan reddings- en bergingsoperaties. Dat heeft Hi-Jetdirecteur Jerrel van Embriqs gezegd.

Hij geeft aan, dat het team binnen een halve dag ter plekke kan zijn. Het team zal volgens hem bij Het Rode Kruis worden ingedeeld om gewonden eventueel naar omliggende eilanden te vervoeren en overlevenden onder het puin weg te halen. De Permanente Missie van Suriname bij de Verenigde Naties heeft woensdag namens de regering condoleances aangeboden aan Haïti. In de condoleancebrief stelt ambassadeur Henry MacDonald dat de missie diep getroffen is door de gebeurtenissen in dat land. De regering van Suriname leeft mee met de regering en het volk van Haïti, vooral met degene die gewond raakten of geliefden hebben verloren. Ook is aangevoerd dat Suriname klaar staat om hulp te bieden.

Ooggetuige Vivian Hanenberg

CASAS-directeur Vivian Hanenberg die de aardbeving heeft meegemaakt, is ongedeerd gebleven en is intussen per luchtbrug overgebracht naar Jamaica. Hanenberg die samen met luchtvaartfunctionarissen uit de regio zou deelnemen aan een conferentie, werd door de organisatoren met andere functionarissen van de luchthaven vervoerd naar de hoofdstad toen de aardbeving zich voordeed. Aan Radio 10 deelde hij mee dat op gegeven moment de auto's waarin ze vervoerd werden, begonnen te schudden. Pas toen brak het besef door dat er een aardbeving aan de gang was. In de onmiddellijke omgeving begonnen gebouwen in te storten. Daarna brak paniek uit en de delegatie bereikte pas na 4 uren het hotel. Daar bleek dat het hotel op instorten stond en er niet ingecheckt kon worden. De mensen hebben de nacht toen op de tennisbaan doorgebracht.

“Een groot deel van de hoofdstad is verwoest en er zijn veel doden gevallen,” zegt Hanenberg. De luchtvaartfunctionarissen vermissen vier collega's die eerder in het land vertoefden. Vandaag vertrekt Caricom-voorzitter en premier van Dominica Roosevelt Skerrit van Dominica met een delegatie van Caricom-leiders voor een fact-findingmissie naar Haïti. Woensdag pleegde hij overleg met overige regeringsleiders en andere leiders in de Amerika's. Skerrit wordt vergezeld door de premiers David Thompson van Barbados en Bruce Golding van Jamaica en Caricom-secretaris-generaal Edwin Carrington.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics