Nickerie.Net, maandag 18 januari 2010


Toch nog overlevenden in Ha´ti

PORT-AU-PRINCE - De hoop nog overlevenden te vinden in Ha´ti na de aardbeving van dinsdag wordt steeds kleiner, maar reddingswerkers slagen er sporadisch toch in. De afgelopen dagen zijn tientallen mensen levend onder de puinhopen van gebouwen vandaan gehaald. Een spectaculaire bevrijdingsactie was in de hoofdstad Port-au-Prince. Reddingswerkers slaagden erin veertig mensen te bevrijden uit een supermarkt, meldde een woordvoerder van het Rode Kruis. De supermarkt bevond zich in een gebouw van vijf verdiepingen, dat deels was ingestort door de beving.

Eigenlijk was de hoop nog overlevenden te vinden in het gebouw al opgegeven. De reddingsactie werd alsnog uitgevoerd, nadat een werknemer vanuit de supermarkt telefonisch contact had weten te krijgen met iemand in de Amerikaanse stad Miami.

De moraal van de reddingsteams in Ha´ti is in ieder geval ,,erg hoog'', meldde een woordvoerster van de Verenigde Naties zondag. ,,We geven de hoop om meer overlevenden te vinden niet op''.

Op dit moment zijn 1739 reddingswerkers en 161 speurhonden actief in het rampgebied. Veel landen, waaronder Nederland, hebben reddingsteams naar Ha´ti gestuurd. Op dit moment zou 60 procent van de zwaarst getroffen gebieden zijn doorzocht op aanwezigheid van overlevenden.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte zondag een nieuwe schatting van het aantal doden bekend. De WHO gaat uit van 40.000 tot 50.000 sterfgevallen. De regering van Ha´ti raamde het aantal doden eerder nog op meer dan 50.000. Daarnaast zou een kwart miljoen mensen gewond zijn geraakt.

De ramp in Ha´ti is de ergste catastrofe waarmee de VN ooit te maken hebben gehad, meldde de volkerenorganisatie. De infrastructuur in het getroffen gebied is nagenoeg verdwenen en de overheid kan nauwelijks hulp bieden aan de inwoners.

Ook de VN zelf werden zwaar getroffen. Het hoofdkwartier van de vredesmissie Minustah is ingestort, waardoor tientallen medewerkers om het leven kwamen. Onder de doden is het hoofd van de missie, de TunesiŰr Hedi Annabi. Ook zijn vervanger, de Braziliaan Luiz Carlos da Costa, overleefde de ramp niet. Ongeveer 330 medewerkers gelden nog als vermist, meldde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Ban is zondag voor een eendaags bezoek in Haiti aangekomen. ,,Ik ga zwaarmoedig naar Ha´ti om solidariteit en volledige steun te betuigen aan de inwoners van Ha´ti'', zei hij bij zijn vertrek. Volgens Ban zijn de drie topprioriteiten op dit moment het redden van zoveel mogelijk levens, noodhulp geven in de vorm van water, voedsel en medicatie en het co÷rdineren van de massale hulpinspanningen.

Het zijn echter vooral de Amerikanen die het voortouw nemen bij de co÷rdinatie van de hulpverlening en het bewaken van de openbare orde. Maandag arriveren de laatsten van zo'n tienduizend Amerikaanse militairen, die feitelijk de controle overnemen in Ha´ti.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, bezocht zaterdag als eerste buitenlandse toppoliticus het catastrofegebied. Ze zegde Ha´ti langdurige hulp toe. ,,We zullen hier vandaag, morgen en de komende tijd zijn''. (ANP)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Algemeen Dagblad

17-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright ę 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics