Nickerie.Net, vrijdag 22 januari 2010


Icao brengt vernietigend rapport uit over Casas

PARAMARIBO - De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (Icao) heeft een vernietigend rapport uitgebracht over de Burgerluchtvaart en veiligheidsautoriteit van Suriname (Casas). Leiding en personeel zijn niet of onvoldoende gekwalificeerd om hun werk naar behoren te doen. Hierdoor kunnen luchtwaardigheid van toestellen, veiligheid van luchthaven en navigatiediensten niet gegarandeerd worden. De Surinaamse organisatie is onvoldoende uitgerust en gedocumenteerd, waardoor zij zich nationaal noch internationaal goed van haar taken kan kwijten.

Een luchtvaartdeskundige om een reactie gevraagd, spreekt de vrees uit dat de bevindingen van de Icao mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor Surinaamse vliegmaatschappijen, waaronder de SLM. Het afgelopen jaar kregen de luchtvaartautoriteiten twee keer bezoek van een technische missie van de Icao. De technici oriŽnteerden zich op diverse locaties, waaronder de luchthavens te Zanderij en Zorg & Hoop, en lieten zich uitgebreid informeren over de stand van zaken binnen het luchtvaartgebeuren. De beoordeling is vernietigend.

Geadviseerd wordt de organisatie zo snel mogelijk te upgraden, waardoor aan nationale en internationale eisen voldaan kan worden. Om aan het internationaal luchtverkeer mee te doen, dienen luchtvaartorganisaties en toestellen aan bepaalde vereisten te voldoen. De Casas moet in deze als waakhond optreden, maar mist de kennis, het equipement en de organisatie om haar werk naar behoren te doen. Volgens de Icao-deskundigen leeft de Casas haar eigen regels niet na. Zo heeft de organisatie zelf als eis gesteld voor luchtvaartoperatie inspecteurs, belast met veiligheidscontrolewerkzaamheden, dat die 1500 uren vliegervaring moeten hebben, in het bezit moeten zijn van een vlieglicentie en twee jaar ervaring moeten hebben binnen een luchtvaartorganisatie. Surinaamse inspecteurs voldoen niet aan die vereisten.

Handboeken die gebruikt moeten worden voor controlewerkzaamheden zijn sterk verouderd. Hierdoor zijn de laatste ontwikkelingen op onder andere het gebied van veiligheidsmanagementsystemen onbekend. De Surinaamse luchtvaartwaakhond mist ook faciliteiten om zowel grond- als vliegpersoneel op te leiden. Ook zijn er geen of onvoldoende instructies voor het transport van gevaarlijke stoffen. Inspecteurs die toestellen op hun luchtwaardigheid moeten checken hebben niet de beschikking over handleidingen en documentatie van sommige toestellen die door Surinaamse bedrijven gebruikt worden. Ondanks Casas een handboek heeft ontwikkeld voor haar inspecteurs wordt daar niet mee gewerkt. Ook andere procedures door de Surinaamse waakhond ontwikkelt voor het certificeren van vliegtuigen worden niet door haar nageleefd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

22-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics