Nickerie.Net, vrijdag 22 januari 2010


Nog geen cardioloog in Nickerie - behandeling met instructies uit Paramaribo
Geplaatst: 22/01/2010

Paramaribo / Nickerie -  In Rashied Pierkhanís KAAK van 20 januari gaf een beller te kennen dat er geen cardioloog in Nickerie aanwezig is. Dat zou gezien het feit dat hart- en vaatziekten de grootste doodsveroorzaker zijn in Suriname, een absolute must moeten zijn. Daar bovenop heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat hart- en vaatziekten het meest voorkomt bij mensen van Hindoestaanse komaf. Het is bekend dat in Nickerie deze bevolkingsgroep de meerderheid vormt.

Aan de directeur van het Streekziekenhuis Nickerie, Ravin Changoer, werd het onderhavige voorgelegd. Hij gaf evenwel aan dat het accent in deze duidelijk wordt verlegd. Het Streekziekenhuis Nickerie is een algemene basisziekenhuis en nog geen academisch ziekenhuis. Hij bekende direct dat de beller helemaal gelijk heeft en er in Nickerie werkelijk geen cardioloog aanwezig is, althans nog niet. Het Streekziekenhuis heeft momenteel de afdelingen Algemeen Chirurgie, Kindergeneeskunde, Gynaecologie, Interne Geneeskunde en een afdeling Anesthesie. Deze worden volledig uitgebuit naargelang de behoefte. Er was op een gegeven moment behoefte aan oogartsen in Nickerie en die zijn gekomen. Als er geen specialisten in huis zijn, worden die in het weekend gehaald, zoals bijvoorbeeld een neuroloog, zegt Changoer.

Er zijn vorig jaar al gesprekken gevoerd met cardiologen en het is de bedoeling om dit jaar nog cardiologen naar het rijstdistrict te halen. De directeur benadrukt dat het Streekziekenhuis basiszorg aanbiedt en als het nodig is wijkt men bij incidentele gevallen uit naar een academisch ziekenhuis. Er moet echter nog flink getimmerd worden aan de weg. Nu zien we dat het Streekziekenhuis chirurgen in huis heeft, zo ook oogartsen en een neuroloog.

De vraag is echter wat er dan gebeurt met de cardiologische patiŽnten? De directeur zegt dat er internisten zijn die de patiŽnt kunnen stabiliseren op de Intensive Care afdeling, waarna er contact wordt opgenomen met cardiologen in Paramaribo. Op instructie van de cardioloog (indien nodig) wordt de patiŽnt dan vervoerd naar Paramaribo.

Satis Baldewsingh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics