Nickerie.Net, donderdag 28 januari 2010


70% goud gaat verloren in illegale goudexploitatie

PARAMARIBO - De illegale kleinschalige goudsector is niet alleen milieuonvriendelijk, maar ook zeer inefficiŽnt. Er wordt tijdens de ontginning van het edelmetaal in deze sector veel goud vermorst dat niet verder geŽxploiteerd kan worden omdat het meestal in water ligt dat met kwik is vervuild.

Naar schatting wordt slechts 30% van het goud dat de machines van de goudzoekers passeert, gewonnen. Toch is de totale opbrengst van deze groep, in geld uitgedrukt, zorgwekkend veel hoger dan wat door Iamgold wordt overgedragen aan de Staat. In de Rosebel-mijnen in Brokopondo wordt 90% van de aanwezige hoeveelheid goud in de gesteenten gewonnen. Dit vindt middels twee spoelingen plaats. Tijdens de eerste spoeling wordt het grootste gedeelte van het goud opgevangen. Het water met daarin het ingeperste gesteente passeert daarna een tweede spoeling waarbij de kleinste deeltjes goud gefilterd worden. Het is volgens de Iamgold-leiding vrijwel onmogelijk om alle goud uit het brouwsel te halen. Dit is niet alleen moeilijk, maar ook commercieel niet aantrekkelijk voor het bedrijf. Het water met daarin gebruikte cyanide ondergaat enkele filterprocessen om het weer bruikbaar te maken voor de natuur.

Bij de kleinschalige goudsector wordt het zand en de steen met water onder hoge druk los gespoten en wordt kwik toegevoegd om het goud te binden. Het verontreinigde water is daarna niet meer te gebruiken en wordt of in een krater opgeslagen of wordt weer in de rivier geloosd.

In 2009 maakte het management van de Rosebel-mijnen 110 miljoen USD over aan de Staat. Volgens schattingen van de top op het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de kleinschalige goudsector wel 150% meer aan verdiend. Van dit bedrag is vrijwel niets aan belastingen betaald aan de Staat, terwijl de schade aan het milieu op het bord van de Staat wordt gelegd. De Staat is al geruime tijd bezig met het Wereld Natuurfonds, WWF, om een plan van aanpak met betrekking tot de milieuvervuiling te formuleren. Partijen zijn echter nog niet zover met de afronding en zal de daadwerkelijke aanpak nog even op zich laten wachten. NH-minister Gregory Rusland hoopt dat het plan binnen de komende drie maanden af zal zijn. De aanpak van de milieuvervuiling in het binnenland heeft volgens hem alles te maken met het brengen van ordening. Betrokkenheid en bewustzijn van de milieuaspecten bij de kleinschalige goudzoekers spelen een cruciale rol.

Over de aanpak vanuit de regering om uit deze sector ook inkomsten voor de Staat te generen blijft een heet hangijzer. Met inkomsten van meer dan 200 miljoen USD is er voor de kleinschalige goudsector volgens regeringstoppers een speciale rol weggelegd om een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

28-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics