Nickerie.Net, dinsdag 26 januari 2010


Discussie betwistgebied Suriname en Guyana laait weer op

Guyanese regering noemt eigen deskundige landverrader

PARAMARIBO - Guyana is begonnen om verdere grensdisputen met Suriname af te handelen, door internationaal te protesteren tegen landkaarten waarbij de Boven-Corantijnrivier en alles ten oosten daarvan gerekend wordt tot Surinaams grondgebied. Guyana heeft in correspondenties met de Wereldbank gesteld dat het gebied tussen de Boven-Corantijnrivier en de Coeroenirivier Guyanees grondgebied is in navolging van een kaart die in oktober vorig jaar werd gepresenteerd tijdens een vergadering van de Forest Carbon Partnership Facility (FCPF) in de VS.

Getracht werd om het protest, dat in november werd ingediend, zo geheim mogelijk te houden, maar die werd de afgelopen week naar de media gelekt. De Guyanese regering zou via landbouwminister Robert Persaud het protest hebben ingediend. Dit wordt bevestigd door Isabel Hagbrink, communicatieofficier van de Wereldbank. “Inderdaad hebben wij van minister Persaud een brief ontvangen en we zijn bezig een antwoord daarop te formuleren”, zegt de woordvoerder. Guyana eist bovendien dat een Guyanese expert op het gebied van duurzaam bosbeleid uit de technische commissie van de FCPF wordt gezet.

De Guyanese deskundige, Janette Bulkan, wordt door de regering van haar land bestempeld als een landverrader omdat zij, als evaluatiedeskundige van de Wereldbank, zich heeft gebogen over het Surinaamse Readiness Plan in aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen en daar de goedkeuring aan heeft gegeven, ondanks er gewerkt werd met een “verkeerde” landkaart. Persaud twijfelt in zijn brief aan de objectiviteit van Bulkan en noemde haar handelingen alarmerend.

In eerste reactie zegt Bulkan het vreemd te vinden dat de Guyanese regering nu openlijk reageert op een situatie die in oktober vorig jaar heeft plaatsgevonden. “Ik wil benadrukken dat ik niet aanwezig was bij de vergadering van de FCPF en dus niet kon protesteren tegen de vertoning van de landkaart”, zegt een geshockeerde Bulkan. Opvallend is dat Bulkan de afgelopen tijd veel publicaties doet waarbij de Guyanese regering op de vingers wordt getikt voor zaken aangaande bosbehoud en bosbeheer. “Het is onduidelijk wat de Guyanese regering hoopt te bereiken door te bemoeien in mijn werk buiten Guyana, dat niet van invloed is op het land.”

Suriname heeft het protest tegen het opeisen van Zuid- West Suriname door Guyana op internationale podia al vaker geuit. Op een WTO-vergadering twee jaar geleden liepen minister Clifford Marica en zijn deskundigen de vergadering uit, nadat een verkeerde landkaart van Suriname werd gepresenteerd. De Surinaamse delegatie keerde niet terug totdat de juiste kaart werd gehanteerd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

26-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics