Nickerie.Net, zondag 07 februari 2010


Watrakaw moet Corantijnkanaal onderhouden
Geplaatst: 06/02/2010

Nickerie - Vanuit het WWF is al geruime tijd een aanvang gemaakt om een intensieve studie te doen naar het leven en de bewegingen van de watrakaw of lamantijn, die tot een van de bedreigde en beschermde diersoorten behoort van ons land. Gistermorgen zijn twee lamantijnen, die meer dan een week terug gevangen waren genomen en in een vijver waren gezet, afgevoerd naar het MCP-kanaalgebied, waar de wetenschapper Reshmi Jankipersad de bewegingen van de twee beesten nauwkeurig zal volgen. Henry Karijoikromo, verbonden aan WWF/MCP, zegt dat het hier gaat om een joint project van o.a. WWF, MCP, LVV en Natuurbeheer.

Caribische Lamantijntijn (Watrakaw)

Met het diepgaand onderzoek, dat nog nooit eerder is uitgevoerd, zal onder andere worden nagegaan hoeveel de beesten per dag eten en hoe zij zich voortbewegen. Het ligt in de bedoeling om bij positieve onderzoeksresultaten de lamantijnen in te zetten om op een biologische manier onder andere het 66 km lange Corantijnkanaal te onderhouden. Reshmi Jankipersad gaf mee dat de beesten heel wat grassoorten op hun menulijst hebben. Deze variatie komt dan zeker het biologische onderhoud ten goede, daar irrigatieleidingen bestaan uit diverse planten. Jankipersad zei desgevraagd dat de lamantijn wel 60 jaar oud kan worden. Zij voegde aan toe dat lamantijnen tussen de 2,5 tot 4,5 m lang worden, 200 tot 600 kg zwaar worden en kunnen leven in zowel zoet als zout water.

De lamantijn is zeer gewild om haar vlees. Volgens verder bekomen informatie vormen de twee gevangen beesten een paar. Zij bevinden zich nu in een speciale kweekomgeving in het Kamp 13 gebied, waarheen het Corantijnkanaal loopt. Lamantijnen (trichechus) behoren tot de familie trichechidae en bestaan al meer dan 50 miljoen jaar. Het zijn grote zoogdieren, die in het water leven. Ze worden ook wel zeekoeien genoemd. Van de zeekoeien wordt ook wel gezegd dat zij overeenkomsten hebben met de olifant. Lamantijnen zijn planteneters (herbivoren), die de meeste tijd besteden aan het grazen in ondiepe wateren. Dit pilot research project heeft een duur van 12 maanden.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

07-02-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics