Nickerie.Net, maandag 08 februari 2010


Virtuoos ‘Suky’ Akkal overleden

Euritha Tjan A Way, 08/02/2010

Paramaribo - Golven van schok en verbazing stromen door de samenleving; Soekram 'Suky' Akkal, musicus van formaat, is niet meer. “We hadden het niet verwacht”, reageert dochter Neena Akkal op het heengaan van haar vader. “Mijn vader was altijd iemand die bijzonder goed voor zijn lichaam zorgde. Hij deed nooit half werk, dus ook met zijn gezondheid niet.

Maar als de dood nadert dan zoekt het een reden”, zegt de 48-jarige dochter. “Mijn vader was een gezelschapsmens en hij hield van mensen. In hem verliest Suriname iemand die het durfde zaken waarover niet gesproken werd in een samenleving als de onze, ter tafel te brengen.” In 2004 verloor Suky zijn vrouw, Chitralekha, die volgens zijn dochter zijn mentor en grote inspiratiebron was. Een verlies dat hij nooit volledig heeft kunnen verwerken.”De yin is niet heel zonder de yang”, beschrijft ze het verdriet van haar vader na het overlijden van zijn 'yang'.

Soekram ‘Suky’ Akkal bij het beoefenen van één van zijn grote passies. Hij stierf afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd (4 maart 1933 - 6 februari 2010) .-foto/ collectie Ranu Abhelakh.

Volgens Neena heeft Suky genoten van zijn moment in de schijnwerpers tijdens het afgelopen seizoen van de Owru pokuman fu Sranan-show.Henk van Vliet, de presentator van het programma, reageert geschokt op het bericht van overlijden. Hij bevestigt dat Suky zich heeft uitgeleefd tijdens het liveoptreden in de V-tunnel met artiesten, onder wie Marlene Waal. “Hij was echt een entertainer. Zijn optredens met verhalen tussendoor waren bijzonder leuk en de mensen hebben genoten ervan. Het unieke van Suky is dat hij altijd een middenweg zocht om muziek te brengen. Dus muziek met een Surinaams tintje of Caribisch tintje met Indiase roots.” Dat Suky een bewogen carrière achter de rug heeft, bevestigt Van Vliet. “Hij was er zeer trots op dat hij mocht optreden met het begeleidingsorkest van Mohamed Ravi. Hij had er zelfs nog foto's van.” Tijdens de Owru pokuman fu Sranan-show kreeg hij de waardering die een groot musicus verdient. Van Vliet: “Gelukkig; we hebben een grootmeester geëerd tijdens zijn leven. We moeten mensen meer erkennen tijdens hun leven. Volgens Van Vliet doet Suriname dat te weinig.” Dat Suky goed werk heeft verzet, komt ook tot uiting in zijn leerlingen. Sonny Khoeblal, geen onbekende in onze muziekmaatschappij, beschrijft zijn gewezen mentor als iemand die heel kundig was en ook heel duidelijk. ”Zijn muziek was prettig om te horen, maar het was ook mooi om te zien wat zijn vingers presteerden met het accordeon als hij speelde. Hij is één van mijn grote leermeesters. Ik was ook nog van plan iets met hem te doen, op het podium. Jammer het is er niet van gekomen.” Soekram Akkal overleed afgelopen zaterdag in het St. Vincentius Ziekenhuis aan de gevolgen van longontsteking. Hij werd 76 jaar en laat twee kinderen achter. -.

Soekhram 'Suky' Akkal studeerde voor music director van 1955 tot 1966 aan de Bhatkande Univerisity of Indian Music in India. Tijdens zijn studie werden zijn stembanden (zang) getraind voor het verkrijgen van het gevoel voor gehoor en maat. Uit de verplichte keus voor een snaar- en slaginstrumenten (om dit gevoel beter te ontwikkelen) koos hij voor de viool, sitar en tabla. Akkal sloot zijn dirigentenstudie af met een landelijk examen waar vijf miljoen kandidaten aanzaten en hij als tweede best geslaagde eindigde. 'Blijf hier, wij gaan je groot maken', waren de laatste woorden van zijn meesters, die hem tot in het vliegtuig terug naar Suriname probeerden te overhalen om in India te blijven. “Ik koos ervoor om terug te komen naar Suriname, waar mijn navelstreng ligt. Niet uit egoïstische overwegingen, maar om mijn landgenoten te leren wat ik had opgedaan”.-. Bron: artikel Ranu Abhelakh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-02-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics