Nickerie.Net, vrijdag 05 maart 2010


Vissers Bigipangebied weer aan de slag

Na 4 jaren weer garnalenvangst    

Geplaatst: 05/03/2010

Nickerie - Het Bigipangebied dat al meer dat vijf maanden te maken had met extreme droogte, is bezig zich te herstellen. Vissers die al een tijdje brodeloos zaten, kunnen nu weer volop via het Jamearkanaal naar het Bigipangebied varen. Volgens Bigipan-beheerder Soerindo Amatroesijat is het waterpeil in de openvlakte gestegen naar iets meer dan 40 centimeters. Volgens hem kun je al redelijk goed varen, maar wanneer het waterpeil tussen de 70-80 cm. is, zullen grote delen weer bevaarbaar zijn. De zoetwaterplantjes die delen van het Jamaerkanaal hadden overgenomen, zijn intussen uitgedroogd doordat zoutwater via de Nickerierivier het gebied bij vloedstand kan bereiken. Dit geschiedt via het dolwerk dat in de buurt van de sleephelling is geplaatst een tijdje terug. Nu de situatie aan het veranderen is, zal de nieuwe sleephelling frequenter gebruikt worden door de Bigipan-vissers en touroperators. In goede tijden (2006) waren er circa zestig vergunningen uitgegeven, terwijl het vorig jaar dit aantal lag op elf. Verwachtbaar is dat de uitgifte van deze eenjarige vergunningen zal stijgen naarmate de situatie verandert.

Amatroesijat zegt dat de reigersoorten nu zichtbaar worden omdat er voeding aanwezig is. Na bijkans vier jaren is er weer garnalenvangst in het Bigipangebied. Dit komt naar zeggen van Soerindo Amatroesijat omdat het gedeelte te Bon Bush langs de Atlantische Oceaan dichtgemaakt is. Het ecologisch systeem heeft zich vervolgens weer weten te herstellen. De aanwezigheid van de garnalen is een belangrijke indicator dat het goed gaat in het gebied. Dagelijks varen er tussen de 40-50 personen zowel legaal als illegaal naar het gebied om garnalen te vangen.

Volgens Amatroesijat zijn de illegale vissers, personen die reeds in het beroep zaten, maar door de droogte, noodgedwongen waren om een andere baan te zoeken. Velen gingen de bouwsector in als handlangers om het hoofd boven water te houden. Deze groep wil zich goed oriŽnteren voordat zij weer investeren in de zwampvisserij. Aan hen wordt voorlopig die oriŽntatiekans geboden. Deze groep bestaat uit bijna 35 vissers. Gewilde vissoorten zoals de tilapia, trapoen, snoek en andere vissen zullen pas na 2-3 maanden gevangen kunnen worden naarmate het water blijft stijgen en de ecologie zich blijft herstellen. Voorlopig kunnen vissers nog niet naar alle delen van het Bigipangebied varen.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics