Nickerie.Net, vrijdag 05 maart 2010


Wakay-gemaal zit zonder brandstof     

Geplaatst: 05/03/2010

Nickerie -  Padieboeren in Nickerie zijn in watersnood komen te verkeren nu het waterpeil in het Van Wouwkanaal stationair op 1.40 meter is komen te staan. Waterschapsvoorzitter Amriet Hira van de Van Drimmelenpolder heeft dit probleem bevestigd aan DBS. Volgens Hira is deze situatie ontstaan doordat de Wakay-pompen stilgezet zijn als gevolg van een tekort aan brandstof. Hij kan zich niet indenken dat men geen rekening heeft gehouden om tijdig extra brandstof naar Wakay te sturen. “Nu zitten wij boeren nog meer te pinaren”, zei hij op boze toon. Hira zegt dat hij vanuit LVV heeft vernomen dat de pompen inderdaad stopgezet zijn.

Chanderbhan Dwarka die het waterschap Corantijnpolder voorzit, zegt dat ook in zijn gebied het watertekort op diverse locaties te bemerken is. Behalve water, kampen de boeren ook met een ureumtekort. Het tekort is naar zeggen van Dwarka ontstaan omdat importeurs vermoedelijk de boeren van Wageningen niet hebben bijberekend bij import van kunstmest. Zelf zegt hij machteloos te zijn nu hij zijn gewas net als andere collega’s niet kan bemesten. De boeren delen de mening dat wanneer de pompen na een week weer starten, zij heel laat zullen zijn en dat de opbrengst ook nog meer een daling zal vertonen, omdat de plant zich niet voldoende zal ontwikkelen.

Overliggend Waterschap MCP-directeur Kries Brindaben Panday om reactie gevraagd, zegt dat zij inderdaad olie nodig hebben. Het gaat om 50.000 liter brandstof die naar Wakay moet. Dit zal pas geschieden als Financiën en Regionale Ontwikkeling de middelen hiervoor vrijmaken en zij het olieleveringsbedrijf SOL garantie kunnen geven. De Wakay-pompen moeten nog circa een week conform de opdracht van LVV doordraaien.

De OW-MCP topman heeft verder aangegeven dat de pompen die sedert 13 november 2009 in werking waren gesteld, 105 dagen aaneengesloten hebben gedraaid. Het is naar zeggen van Brindaben Panday de langste pompperiode sedert het bestaan van het Wakay-pomphuis. In de Van Drimmelenpolder moet bijkans 1250 hectare areaal water ontvangen. Ook de omringende landbouwgebieden Sidoredjo en Margarethenburg wachten op het kostbare zoetwater.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics