Nickerie.Net, zaterdag 13 maart 2010


Dollarkoers opgejaagd naar SRD 3,15

Er heerst een schaarste aan US dollars op de markt. Van de Centrale Bank van Suriname moet er SRD 2,80 voor een US dollar betaald worden. Bij de banken zijn de dollars nauwelijks te vinden. Wie de dollar echt nodig heeft moet hiervoor minstens SRD 3,15 neertellen. De ‘hosselaars’ op straat en valutahandelaren profiteren van de situatie. Omdat de koers omhoog gaat, worden de goederen in de winkel ook duurder.

Directeur Conrad Issa van Lucky Store koopt dagelijks vreemde valuta om de goederen die zijn concern importeert te kunnen betalen. “Er hoeft geen paniek te ontstaan. Het is een normaal verschijnsel dat koersen schommelen. Dit gebeurt internationaal ook”, zegt Issa. Hij ziet als oplossing dat de koersmarge niet te strak moet worden gehanteerd. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als de banken zich moeten houden aan de koersmarge van de Centrale Bank en geen dollars hebben om te verkopen, zijn mensen aangewezen op ‘hosselaars’ en valutahandelaren.

Edmund Kasimbeg, directeur van Kasimex noemt de koersfluctuatie ‘zorgwekkend’. Hij ziet graag dat de Centrale Bank intervenieert om de koers in toom te houden. “Voor de handel is dit geen positieve ontwikkeling. Door de schaarste moeten we op de vrije markt en dat betekent gewoon dat onze producten duurder worden”. Een interventie door de Centrale Bnak hoeft niet meteen plaats te vinden, meent Issa. Volgens hem houdt de moederbank zich te streng aan een vaste wisselkoers van SRD 2,80. De Centrale Bank heeft nu ook een vaste wisselkoers van SRD 3,90 bepaald voor de Euro. Op straat wordt meer dan SRD 4.20 neergeteld voor de Euro.

Issa en Kasimbeg zeggen dat naast de internationale oorzaken, de koersontwikkeling in Suriname ook wordt beïnvloed door de nieuwe loonontwikkeling bij de overheid. Ook de politieke ontwikkelingen en de komende verkiezingen zorgen voor speculaties met de koers. Indien de koers zal blijven stijgen en het aanbod niet toeneemt, zullen goederen die nu geïmporteerd worden, ook duurder worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /NSS

12-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics