Nickerie.Net, vrijdag 12 maart 2010


Kafverbranding stopt op 15 april     
Geplaatst: 11/03/2010

Nickerie -  Vanaf 15 april komt er een landelijke stop aan kafverbranding. De kafverbrandingsproblematiek is vaak een heet hangijzer geweest in het parlement. Dc Shankar heeft laten doorschemeren dat het voorstel nog de Raad van Ministers moet passeren alvorens de officiŽle bekrachtiging kan komen. De dumpplaats in de kleipannen achter het Nickerie Airport en de weide die bekend staat als Stalweide III zijn als dumpplaatsen aangewezen. De molenaars zullen het kaf dan geheel op eigen kosten naar de locaties moeten transporteren. Er is reeds een begroting gemaakt voor een bedrag van SRD 120.000 om de weide, die gunstiger ligt, klaar te maken als dumpplaats. Dit gebied heeft een oppervlakte van circa vijf hectare. Op betreffende locatie zullen er faciliteiten moeten komen zodat zaken ordelijk verlopen en het dumpen niet stagneert.

Anderzijds ligt het Stalweide III - voorstel op tafel bij de molenaars van het district om verder te beslissen. Zelf zei Shankar dat dit zeker een oplossing zal zijn voor het jarenoude probleem. Destijds hadden enkele bedrijven, waaronder de NV Energiebedrijven Suriname, interesse getoond voor de opzet van een kafcentrale in de buurt van Waterloo. Echter is er tot op heden niks verder uit gerold. Ook hadden andere bedrijven belangstelling getoond voor de opzet van een kafcentrale, waarbij padiekaf op een milieuvriendelijke manier verwerkt zou worden.

Vanuit de landbouwsector heeft DBS kunnen vernemen dat de molenaars, die zelf de kosten moeten betalen om het kaf te vervoeren, uiteindelijk deze zullen verhalen op de padieboeren.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

12-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics