Nickerie.Net, maandag 29 maart 2010


Strategie NDP om Hariette Ramdien uit DNA te wippen

Jules Wijdensbosch zwijgt in alle talen.

Geplaatst: 29/03/2010

Paramaribo -  Volgens een bericht van DBS zijn de parlementaire dagen van HarriŽt Ramdien zijn geteld. Op de kandidatenlijst van de Megacombinatie staat zij op de 4de plek in Nickerie. Niets aan de hand zou u denken, maar de NDP-leiding adviseert om disciplinair en massaal op de lijstduwer te stemmen. Als de kiezer deze instructie opvolgt, is het zo klaar als een klontje dat Ramdien niet terugkomt in De Nationale Assemblee (DNA). Alle ogen zijn thans gericht op Jules Wijdenbosch of hij deze gang van zaken binnen de MC zal accepteren.

Archieffoto Hariiete Ramdien in gesprek met haar partijleider WijdenboschArchieffoto Hariiete Ramdien in gesprek met haar partijleider Wijdenbosch

Erwin Abel, lijstduwer, onderkent dit. Hij zegt dat uiteindelijk de leiding van de paarse partij het besluit nam Ramdien op plek nummer 4 te zetten. Tegelijkertijd is ook besloten om op de lijstduwer te stemmen. De voorbeeldformulieren worden ook dusdanig gedrukt, waardoor de kiezer kan zien hoe en op wie hij moet stemmen.

Nieuw Suriname en KTPI zijn vrij in het instrueren van hun achterban. Zo mogen zij hun stemmers vragen om op nummer 2 of 3 te stemmen. Volgens Abel is er geen vuiltje aan de lucht. Bij de NDP zal dat gedisciplineerd op nummer 5 gebeuren. Abel is dan zeker van een plek in de DNA. Doekhie wordt lijsttrekker. Indien Abel de kiesdeler haalt, hevelt de rest door naar Doekhie en wordt hij het tweede potentiŽle DNA-lid.

Deze strategie wipt Ramdien zeker uit de DNA, omdat zij niet kan bouwen op voorkeurstemmen. Zo niet, moet de Megacombinatie alle 5 zetels in Nickerie winnen als de politica de binnenste muren van het DNA-gebouw wil zien. Maar elke politieke realist weet dat dit onmogelijk is. En het logisch gevolg is, een DNA zonder Ramdien.

Volgens Abel was de mondige Ramdien een hele tijd onzichtbaar tijdens activiteiten van de NDP in Nickerie. De politica werkte wel in het veld. Ze legde huisbezoekjes af en belegde vergaderingen. Doch deze vergaderingen waren niet onder auspiciŽn van de partij van Bouterse en werden niet als paarse meetings beschouwd.

De voordracht van Ramdien werd daarom weggestemd en Nisa Kurban werd in stelling gebracht. Lobbywerk van het hoofdbestuur zorgde ervoor dat Kurban uiteindelijk haar plaats afstond aan Ramdien. Kurban doet voor de derde keer op rij in naam van de NDP afstand van haar plek .

'Ik heb geen behoefte om een reactie te geven', zijn de eerste woorden van Ramdien wanneer DBS haar belt. 'Wanneer het zo ver is, zal ik reageren.'

Het Centraal Politiek Orgaan (CPO) neemt uiteindelijk de laatste beslissing. Zoals de kaarten nu liggen, kan Ramdien een volgende termijn in DNA uit haar hoofd zetten. Op de kandidatenlijst op nummer 4 is ze niets meer dan vulling. Bij de verkiezingen van 2005 had Ramdien bijna evenveel stemmen voor de VVV-combinatie vergaard als de heer Doekhie voor de NDP. Ook nu zou Ramdien verzekerd zijn van een zetel indien haar partij DNP2000 onafhankelijk de verkiezing zou ingaan zonder de Mega Combinatie waar de NDP van Desi Bouterse het hoogste woord heeft..

HariŽtte Ramdien is zeer populair in Nickerie en de populariteit van Jules Wijdenbosch is grotendeels te danken aan het veldwerk dat mevrouw Ramdien heeft verricht voor haar partij. De vraagt rijst of Jules Wijdenbosch binnen de MC dit zal toestaan. Het is niet uitgesloten dat Ramdien door dit opportunistische gedrag van de NDP binnen de megacombinatie haar partij definitief de rug zal toekeren en met haar aanhang zich zal aansluiten bij een andere partij om de belangen van haar districtsgenoten te blijven behartigen op parlementair niveau.

Nickerie.Net / DBS

28-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics