Nickerie.Net, zaterdag 03 april 2010


Slachthuis en visrokerij Nickerie moet export bevorderen

Nickerie - Er wordt met man en macht gewerkt aan de bouw van een nieuw slachthuis in Nickerie. Dit gebouw zal komen te staan op het vroegere mini Visserijcentrum complex te Zeedijk. Op hetzelfde terrein zal er een moderne visrokerij opgezet worden. De bouw van het slachthuis is uit eigen middelen gefinancierd, terwijl de visrokerij uit het Alba Alimentos project, door Venezolaanse middelen wordt gefinancierd. Dit zei minister Kermechand Raghoebarsingh van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) die samen met en de Venezolaanse ambassadeur Thais Romero Ferrer een oriŽntatiebezoek gebracht aan Nickerie.

De eerste visrokerij komt in het district Commewijne en de tweede zal in Nickerie opgezet worden. Er zullen meer visrokerijen worden opgezet. Gedacht wordt aan Boskamp in Coronie. Voor deze projecten is er twee miljoen US Dollars vrijgemaakt, waarvan een miljoen al gestort is in de staatskas. Raghoebarsingh vindt de beheersing van het slachthuis erg belangrijk. De bewindsman benadrukte dat de visrokerij en het slachthuis niet door mismanagement ten onder zullen gaan. Beide bedrijven zullen onder het ministerie van LVV vallen. ďDe nieuwe visrokerij zal net als het slachthuis moeten voldoen aan alle hygiŽnische voorwaarden. Voedselveiligheid wordt dan ook voorop gesteldĒ, aldus de bewindsman. Het slachthuis zal naast een regionale functie ook nog culturele slachtingen verrichten. Raghoebarsingh ziet zelfs exportmogelijkheden binnen de Caricom, aangezien er wel continuÔteit zal zijn van vlees- en vleesproducten. Volgens de bewindsman moet er uitgekeken worden naar exportmarkten binnen de regio.

Raghoebarsingh zegt dat Nickerie als eerste district de mogelijkheid heeft om naast andere producten ook nog vlees en vis te exporteren. Ook is er al goedkeuring gegeven om aquacultuur op grotere schaal te gaan doen. ParlementariŽr Carmelita Ferreira gaf aan dat er werkgelegenheid gecreŽerd zal worden met de bouw van deze projecten. ďDoor te beschikken over een hyper moderne slachthuis , zullen we instaat gesteld worden om veilig en gezond vlees te nuttigenĒ, aldus Ferreira . DNA-lid Kawlessar Matai haalde aan dat er wordt gewerkt aan voedselveiligheid, dat in het belang is van een ieder. Hij zei dat deze projecten geen verkiezingsstunts zijn. De visrokerij zal tegen eind 2011 opgeleverd worden, terwijl het slachthuis al eind van dit jaar klaar zal zijn. Het aannemersbedrijf Dundas is belast met het bouwen van het slachthuis.

Nickerie.Net / NSS

31-03-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics