Nickerie.Net, dinsdag 06 april 2010


Helft NPS-kandidaten is vrouw Rodgers haakt af

Ivan Cairo, 06/04/2010

Paramaribo - Ruim de helft van de NPS-kandidaten op parlementsniveau is vrouw. Op 12 van de 25 plekken die de Nationale Partij Suriname (NPS) kreeg toegewezen op de Nieuw Front-lijst, komt een vrouw: 48 procent van de kandidaten. Bij de presentatie van de kandidaten gistermiddag in Grun Dyari benadrukte voorzitter Ronald Venetiaan, dat gebleken is dat vrouwen in de partij zich enorm inzetten. Hij drong er bij de mannen op aan ook hun deel te doen en niet alles aan de vrouwen over te laten. De meest ervaren parlementariër van de NPS, Otmar Rodgers, komt niet terug.Hij treedt terug om plaats te maken voor verjonging.

Patricia Etnel en Roseline Daan, twee van de vier vrouwen op de lijst in kiesdistrict Paramaribo, zijn beide verrast met hun kandidering, maar vooral ingenomen met de opmars van vrouwen.In afzonderlijke gesprekken met de Ware Tijd geven ze aan, zich te willen inzetten voor het oplossen van enkele sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Etnel erkent overigens dat het hard werken geblazen is om vanaf plek 11 op de lijst gekozen te worden. Dat ze gepromoveerd is van de 15de plaats in 2005 naar de 11de positie, ervaart ze als een uiting van een groeiend vertrouwen in haar door de partij. “Ik ben blij. Ik ga hard werken en me harder inzetten om me te bewijzen”, zegt ze vol blijdschap. Etnel wil zich inzetten opdat de positie van studerende jongeren op de arbeidsmarkt verbeterd wordt. Deze groep zou van het bedrijfsleven betere ontplooiingskansen moeten krijgen in de vorm van arbeidsplaatsen. Ook het lager beroepsgericht onderwijs is toe aan revisie en verdienen geslaagden van deze opleidingen meer waardering op de arbeidsmarkt.

Niet alleen afgestudeerden van hogere opleidingen zouden in aanmerking moeten komen voor goed betaalde jobs. Daan zegt blij te zijn met haar aanwijzing, omdat daarmee wordt aangegeven dat het werk dat zij en andere vrouwen binnen de partij doen niet onopgemerkt is gebleven. Het aantal vrouwelijke kandidaten is gegroeid, maar is ook verjonging doorgevoerd op de NPS-lijst. Volgens haar is elke plek op de kandidatenlijst een verkiesbare plek. De partij en de combinatie waarin die deelneemt moeten gezamenlijk werken om dat te realiseren. Evenals Etnel wil ook Daan zich inzetten voor vrouwen en kinderen.-.

NPS-kandidaten

Paramaribo
Ronald Venetiaan
Ruth Wijdenbosch
Arthur Chin
Hesdy Pigot
Ruth Renfrum
Patricia Etnel
Roseline Daan
Roderick Hewitt
Wim Bakker

Sipaliwini
Norman Banai
Humbert Amania
Sonja Taloekaidoe

Coronie
Frankel Brewster
Ricardo Vriesde

Brokopondo
Rashida Amoko
Aloysius Aside

Marowijne
David Koina
Willem Wilson
Joan Grep

Para
Patrick Kensenhuis
Melvin Mackintosh

Saramacca
Tineswar Gangaram Panday

Commewijne
Remy Pollack

Wanica
Orpheu Marengo

Nickerie
Carmelita Ferreira

Nickerie.Net / dWT

06-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics