Nickerie.Net, zondag 11 april 2010


Nalatige A-Combinatie valt deels buiten verkiezingen
Geplaatst: 10/04/2010

Paramaribo -  Onderlinge onenigheid in A-Combinatie (AC) resulteert in het moeten missen van de verkiezingen in Paramaribo, Wanica en Sipaliwini. Zelfs inmenging van president Ronald Venetiaan mocht niet baten. Tegen twee voor drie uur kwam een AC'er op het commissariaat van Paramaribo aan om enkele stukken in te dienen. Daar aangekomen, bleek dat hij niet door de drie combinaties was gemachtigd. Hij kon niets anders doen dan verwoed bellen en smsen. Klokslag 3 uur besluit het hoofdstembureau, voorgezeten door Rudi Strijk, om tegen alle wetten in de vergadering te verlengen tot half vier.

Vijf voor half vier rent een gemachtigde jongedame van AC de trap op om de combinatie te registreren. Daar aangekomen duwt ze de deur ruw open, maar krijgt te horen dat volgens de wet er twee gemachtigden aanwezig moeten zijn. Daarop belt zij Alice Amafo op. Niet lang daarna, om half vier, sluit Strijk de bijeenkomst. Hij en zijn bestuur hadden intussen al voor een half uur de wet vertrapt.

Iets na half vier komt Amafo in een zwarte Prado aangereden. Ze negeert vragen van journalisten, snelt naar boven en loopt een haast lege vergadertafel tegemoet. Een lid van het hoofdstembureau wees haar Strijk aan, die niet meer achter de tafel zat. Midden in de zaal kreeg Amafo, met een grote donkere bril op, te horen dat haar combinatie rijkelijk laat was voor de registratie.

Het gesprek tussen Amafo en Strijk, midden in de vergaderzaal, ontspon zich letterlijk als volgt:

Amafo: AC arriveert nu pas.

Strijk: Dus A Combinatie arriveert laat. U bent uitgenodigd om hier twaalf uur te zijn. We hebben bericht ontvangen dat u wat later dan twaalf uur zou zijn. Volgens de wet had u de gelegenheid tot drie uur en we schrijven nu, ik denk, vijf over half vier. Dus de zitting van het hoofdstembureau is gesloten, wat dit onderdeel betreft.

(een ACer fluistert Amafo iets in)

Amafo: Nou u heeft het gehoord. Ik heb geen andere woorden dan wat hij gezegd heeft.

Strijk: Ik heb niet gehoord wat hij gezegd heeft, maar dat is nu een kwestie tussen u en de mensen.

Amafo: t is goed, we zullen berichten aan onze partij, door welke wij gemachtigd zijn om ons in te schrijven, zullen wij berichten wat u ons heeft medegedeeld. En hopelijk heeft u bericht ontvangen, weliswaar was u wel op de hoogte dat wij iets verlaat zouden zijn. Het is echter uit de hand gelopen en wij gaan ervan uit en we hopen dat er een uitzondering gemaakt kan worden, omdat wij eerder bericht hadden dat we verlaat zouden zijn.

Strijk: Het hoofdstembureau zal zich ter zake beraden met de daarvoor in aanmerking komende instanties en autoriteiten en we zullen kijken hoe dit zich verder ontwikkelt.


In artikel 38 lid 1 van de Kiesregeling staat: Op de dag der kandidaatstelling voor de verkiezing van leden voor De Nationale Assemblee kunnen bij het hoofdstembureau van des voormiddag 8.00 uur tot des namiddags 15.00 uur lijsten van kandidaten worden ingeleverd. In de wet wordt verder geen enkele uitzondering gemaakt voor partijen om later dan 3 uur s middags lijsten van kandidaten in te leveren. Tijdens het gesprek met Strijk zei Amafo dat zij ervan uitgaat dat er een uitzondering voor haar AC kan worden gemaakt.

In het district Wanica waren er enkele leden van de AC aanwezig, maar echter zonder stukken. Dc Ramdjes Soekarnsing heeft tot 16.00 uur gewacht, maar niemand van AC verscheen met de stukken. Ook op het hoofdstembureau Sipaliwini was de AC rijkelijk laat. Volgens informatie heeft dc Raymond Landburg tegen de regels in de AC tot vanmorgen 09.00 uur de kans gegeven om de stukken in orde te maken. In Marowijne was de AC net op tijd om haar stukken in te dienen. In Nickerie waren ze ook op tijd.

De drie leiders van de A-Combinatie waren niet bereikbaar voor commentaar.

Gregory Rijssen


De blik van dc Rudi Strijk (l) zegt voldoende. Alice Amafo(rechts) kwam een half uur te laat om de A-Combinatie te registreren


In Nickerie was de AC wel op tijd om haar stukken in te dienen

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

11-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics