Nickerie.Net, maandag 12 april 2010


Nationaal archief wordt nieuwe trots van Suriname

Paramaribo - Het Nationaal Archief aan de Jagernath Lachmonstraat wordt de nieuwe trots van Suriname. De laatste voorbereiding voor de opening werd in de loop van de dag nog gedaan. De medewerkers zijn in een opperbeste stemming. Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken, zegt dat een proces van tien jaar voorbereiding wordt afgesloten. Er is veel gedaan om dit project te realiseren. De financiering komt uit Nederland, het personeel is getraind en aan alle voorwaarden zijn vervuld om het Surinaams archief terug naar huis te halen.

Nationaal Archief

'Het Suriname archief werd 100 jaar terug uit voorzorgsmaatregelen naar Nederland verscheept. Daar waren de omstandigheden om het archief te bewaren, beter. Vrijdag is een deel, ongeveer 100 meter archief, teruggekeerd. Met Nederland is afgesproken dat in een periode van zeven jaar het totale archief in het nieuwe gebouw wordt ondergebracht. Naast het Suriname archief wordt ook het Trefossa archief in het hypermoderne gebouw ondergebracht. Nederland geeft ook archief materiaal mee dat niet van Suriname is, maar het geheel wel compleet maakt.

De archieven die nu in Suriname zijn, zijn gedigitaliseerd en toegankelijk voor het publiek. In de afgelopen dagen zijn workshops gehouden met de medewerkers. Er zijn inleidingen verzorgd over het archiefwezen. Verdere afspraken werden gemaakt over hoe met het archief wordt omgegaan. President Ronald Venetiaan zal het gebouw officieel in gebruik nemen. Na de opening is er een culturele manifestatie.

Nickerie.Net / NSS

11-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics