Nickerie.Net, woensdag 14 april 2010


Zwampgarnalen smokkel naar Guyana

Vissers in Nickerie hebben kenbaar gemaakt dat grote hoeveelheden zwampgarnalen gesmokkeld worden naar buurland Guyana. Deze illegale vissers vangen de zwampgarnalen in het Bigipangebied en verkopen deze door aan Guyanezen. Ook zeggen de vissers dat er vaste plaatsen zijn, waar de Guyanezen de zwampgarnalen ophalen. Ondanks het feit dat er zoveel zwampgarnalen in het Bigipangebied gevangen wordt, is hiervan niets te merken op de markt.

Markt Nickerie  - Visafdeling

Romy Persaud, visser, zegt dat er binnen twee uren ruim 60 kg garnalen per persoon gevangen kan worden. Lokaal worden de zwampgarnalen voor SRD 30 per emmer verkocht. De illegale vissers kunnen de garnalen tegen een betere prijs verkopen aan de Guyanezen. Hij merkt op dat slechts 30 vissers over een geldige vergunning beschikken. Ook worden de vergunningen op bepaalde tijdstippen verstrekt.

Districtscommissaris Bhagwathpersad Shankar was niet op de hoogte van deze levendige smokkel. Aan de dc is gerapporteerd dat garnalenvangers de pas gebouwde dam te Bon Bush in het Bigipangebied hebben doorstoken. De gaten zijn voorlopig gedicht met zakken zand. Shankar zegt dat hij de politie zal inschakelen om deze kwestie te laten onderzoeken. Ook zullen er harde maatregelen getroffen worden tegen de smokkelaars en de medeplichtigen.

De afdeling Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij in Nickerie kon aan Star Nieuws geen reactie geven. Dit is niet de eerste keer dat Surinaamse producten gesmokkeld worden. In het verleden werden er ook vogels en vissoorten gesmokkeld naar het buurland. Ook vanuit de Guyanese zijde wordt er handel gedreven. Zo wordt er illegaal, via de backtrack route, kippen, groentesoorten en zelfs sigaretten verkocht aan Nickerianen.

Bron:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics