Nickerie.Net, vrijdag 16 april 2010


Rijstverwerkers lappen oproep ministers aan hun laars

De padieopkopers trekken zich niks aan van het verbod om geen kaf meer te verbranden. De rijstverwerkers hebben geen boodschap aan de brief van de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Handel en Industrie. De opkopers, verenigd in de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) staken het rijstkaf gewoon in brand.

Kafverbranding in Nickerie

Districtcommissaris Bhagwathpersad Shankar keurt het gedrag van VRE af. Hij is ontstemd over dat de opkopers geen gehoor geven aan de oproep van de regering. De DC vindt dat de opkopers allang hierover geďnformeerd zijn, want het besluit is genomen nadat ook zij geconsulteerd waren. “De infrastructuur mag niet als een smoes worden gebruikt, omdat de dumpplaats te Zeedijk goed begaanbaar is. We zullen harde maatregelen treffen en de sancties zullen niet uitblijven”, zegt Shankar.

De VRE had per brief om meer ruimte, tot eind van het jaar, gevraagd. Bhagwatpersad Ramadhin, een van de grootste opkoper, rijstverwerker en exporteur, zegt dat hij normaal kaf verbrandt. De prijs van een baal natte padie is SRD 48 gebleven. “We hebben nog geen stappen ondernomen, omdat we nog geen antwoord hebben op onze brief”, aldus Ramadhin. Hij vindt dat de regering niet midden in de oogsttijd met zo een besluit kan komen. Hen is geadviseerd om het kaf te dumpen in de Stalweide, Blok 3 of te Zeedijk.

Leakat Mahawathkhan , opkoper, rijstverwerker en exporteur, zegt dat hij normaal kaf verbrandt. “Er is geen wettelijke basis hiervoor en het verbieden hiervan is niet bij de wet geregeld. In gebieden waar er geen mensen wonen, mag het in feite niet verboden worden”, vindt Mahawathkhan. Ook hij beaamt dat de wereldmarktprijs gedaald is van U$ 420 naar U$400 per ton.

Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zegt dat de opkopers de regering onder druk willen zetten om tot een ander besluit te komen. Hij vindt dat de opkopers de prijs per baal van SRD 53 naar SRD 48 gedropt hebben, omdat hun deadline voor de kafverbranding naderde. Verder heeft Oemraw niets gemerkt van een daling van de wereldmarktprijs voor cargo.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

16-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics