Nickerie.Net, dinsdag 20 april 2010


Lothar Boksteen verbreekt stilzwijgen over A-Combinatie

Paramaribo -  “Er is helemaal geen sprake van een overmacht situatie. Ze hebben met elkaar zitten vechten tot op het laatste moment, hebben ze elkaar bewust tegengewerkt door de lijsten niet te tekenen en ze zoeken nu naar allerlei drogredenen”. Boze woorden van Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Eerst onder embargo aan Starnieuws en nu publiekelijk tegen Cliff Limburg van Sky-radio onthult hij de waarheid achter het A-Combinatie probleem. Deze combinatie heeft door onderlinge strubbelingen in Paramaribo, Wanica en Para geen kandidatenlijsten kunnen indienen. In Sipaliwini waren de kandidatenlijsten niet getekend.

De voorzitter van het CHS, onthult dat op 9 april, de dag waarop de indiening van kandidatenlijsten heeft plaatsgevonden, hij rond twee uur in de ochtend gebeld is geworden door Ronny Brunswijk, voorzitter van A-Combinatie. Die vroeg hem of het niet mogelijk was om apart van de anderen mee te doen aan de verkiezingen. Boksteen heeft toen geantwoord dat, dat niet kan omdat, BEP, Seeka en ABOP, zich als A-Combinatie hebben ingeschreven. “Begin alvast in te dienen, heb ik geadviseerd”, zegt Boksteen. De A-Combinatieleider zei op advies van president Ronald Venetiaan te bellen.

Boksteen zegt dat al in maart toen de politieke partijen zich moesten registeren bij het CHS hij apart door de A-Combinatiepartners werd gebeld met vragen. Ook Caprino Alendy had hem gebeld, had Boksteen aan Starnieuws toevertrouwd. “Toen al was duidelijk dat er problemen waren met de kandidatuur van Alice Amafo op de lijst van ABOP in Paramaribo”, zegt Boksteen. “Ik heb het embargo zelf verbroken. Ik was uitlandig en hoorde van de rotzooi hier toen ik terugkwam. Ik heb de eerste de beste gelegenheid aangegrepen om de ware toedracht publiekelijk aan te geven”, zegt Boksteen, die een embargo opgelegd had aan Starnieuws over het gebeurde.

Die ‘rotzooi’ is de aanval van onder andere A-Combinatie minister Michel Filisi op het CHS en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Felisi vindt dat deze instituten zelf fouten hebben gemaakt in maart bij de registratie van partijen. De registratie werd volgens hem toen met een dag verschoven omdat een presidentiële resolutie niet was getekend. “Daar is een grote onzin”, zegt Boksteen. Hij benadrukt dat als DOE was gekomen om zich in te schrijven, dit gebeurt zou zijn ook al was een stuk niet in orde. “We hebben met alle partijen afgesproken wanneer ze voor de inschrijving zouden komen. De registratie is binnen de vastgestelde tijd van de wet gebeurt en ook al zou het document er niet zijn, de indiening kon normaal plaatsvinden”, aldus Boksteen.

Hij was boos op de kritiek over CHS, vandaar dat hij het stilzwijgen heeft verbroken. “Je moet niet aan CHS komen, want dan word ik vals. De A-Combinatie is de laatste die iets moet zeggen over CHS, want ik heb ze in 2005 geholpen om alle formaliteiten in te vullen, want ze hadden alles fout gedaan”, aldus Boksteen.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

20-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics