Nickerie.Net, donderdag 22 april 2010


Driedaags klederdracht- en tekenexpositie te Nickerie

Geplaatst: 22/04/2010

Nickerie -  Op het complex van de Win-groep is gisteren een driedaagse klederdracht- en tekenexpositie van start gegaan. Deze expositie, waar Afrikaanse klederdrachten (koto’s en angisa’s) worden tentoongesteld, moet de Afro-Surinaamse cultuur beter tot uiting brengen in het district. Naast klederdracht wordt ook een tekenexpositie gehouden waar lokale kunstenaars aan meedoen. Opmerkelijk is dat deze expositie twee thema’s met zich meevoert. Het eerste thema luidt “Overdracht van de Afro-Surinaamse cultuur en kunst” en het tweede “Tekenen en schilderen voor de jeugd”. Met het laatste gedeelte wil het directoraat Cultuur bekendheid geven aan kunst. Het ligt in de bedoeling om jongeren vanaf 6 jaar te inspireren om te tekenen. Het directoraat is van plan op 5 juni een tekenschool te starten.

De Nickeriaanse kunstenaar Wikaash Girdharie meent dat kunst en cultuur samengaan en dat mensen deze kunnen aanleren, waarbij van jongs af aan mee wordt begonnen. De kunstenaars zullen drie grote mammoetschilderijen vervaardigen en deze schenken aan drie scholen van het district. Een van de bijzondere gasten met wie Nickerie deze dagen kennis maakt is de koto en angisa-expert Christine van Russel-Henar. Zij geniet zowel lokaal als international bekendheid met haar voorstellingen en het koto museum dat ook door haar is opgezet. Tijdens de expo dagen geeft zij uitleg over de ontwikkeling van de diverse angisa’s en koto’s en wat zij allemaal meevoeren aan boodschappen.

De initiatiefnemer van het geheel, Igion Koulen, zegt dat hij samen met anderen waaronder de heren Walker en Sherron Timmers, heeft gewerkt aan de realisatie van dit project. Hij zegt het belangrijk te vinden dat de Afro-Surinaamse cultuur verder uitgedragen wordt aan jong Suriname. De expo wordt aanstaande vrijdag afgesloten met een panja dansfestijn in de CCN-schouwburg.


Danny Jibodh

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

21-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics