Nickerie.Net, zaterdag 24 april 2010


Historische Surinaamse kranten digitaal beschikbaar

Den Haag -  De Surinaamsche Courant, De Kolonist en de Vrije Stem. Surinaamse kranten die niet meer bestaan. Vanaf eind mei kunnen ze via internet worden bekeken, want de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is bezig ze te digitaliseren.

Om de historische kranten te kunnen lezen moesten belangstellenden tot nu persoonlijk naar het Nationaal Archief in Suriname of naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gaan. Door de digitalisering kan dat vanaf eind mei dus gewoon gratis via het internet. Bij de lancering is nog niet alles klaar; het project wordt in etappes aangevuld.

Lammert Zwaagstra, projectleider selectie en auteursrecht van de Koninklijke Bibliotheek, zegt dat het om 33 kranten gaat van de Surinaamsche Courant uit 1774 (de eerste krant in Suriname) tot kranten uit 1995. Ook nog bestaande kranten worden gedigitaliseerd. Alleen de Ware Tijd heeft geen toestemming gegeven. Maar er blijft genoeg over: "We hebben het over 400.000 pagina's."

De toestemming van de Ware Tijd is nodig: "Op titels rust in Suriname auteursrecht tot vijftig jaar na uitgave." Waarom de toestemming geweigerd is weet Zwaagstra niet. In theorie zouden de eerste drie jaargangen kunnen worden opgenomen omdat de Ware Tijd sinds 1957 verschijnt. "Maar dat doen we niet. Drie jaar van een titel, daar kiezen we niet voor." (Bron: Radio Nederland Wereldomroep)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Wereldomroep

23-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics