Nickerie.Net, dinsdag 27 april 2010


A-Combinatie afgewezen in Paramaribo: wet is wet, laat is laat!

Paramaribo - A-Combinatie mag niet meedoen aan de verkiezingen in Paramaribo. Rechter Robbie Rodrigues bepaalde vanmorgen dat "laat, laat is, wet is wet en regels zijn regels". De rechter zei dat het 'willekeur zou zijn als A-Combinatie nu in de gelegenheid zou worden gesteld om als nog kandidaten zou mogen indienen.

De leiders van A-Combinatie zijn teleurgesteld. Ze hadden niet verwacht dat de rechter hun vordering zou afwijzen. "We zijn niet teneer geslagen. We gaan keihard door in de districten waar we kandidaten gesteld hebben", aldus Ronny Brunswijk, voorzitter van A-Combinatie. Er is nog niet beslist wat er zal gebeuren en welk stemadvies A-Combinatie zal geven aan de achterban in de districten waar de combinatie niet meedoet.

De A-Combinatie doet in Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en Nickerie mee aan de verkiezingen. De combinatie was laat in Paramaribo, Para en Wanica en kon daardoor geen kandidatenlijsten indienen. In Sipaliwini is de kandidatenlijst goed gekeurd door het hoofdstembureau, maar het Onafhankelijk Kiesbureau heeft nadrukkelijk gesteld dat er grote fouten hier gemaakt zijn. Dit kan inhouden dat OKB de verkiezingen in dit district niet bindend verklaard.


Overige beslissingen:

Nationale Unie verliest kort geding Para

De Nationale Unie (NU) heeft een negatief resultaat in het kort geding, om alsnog in Para kandidatenlijsten in te kunnen dienen. "Het ligt er aan wat je vordert", aldus Alwin Baarh, raadsman van de staat. Hij merkte op dat procederen een professionele aangelegenheid is. Daarom worden advocaten opgeleid. Je kan niet amateuristisch bezig zijn", aldus Baarh.

De Nationale Unie vindt dat het Nederlandse recht ook van toepassing zou zijn op Suriname. Rechter Robbbie Rodrigues merkte op dat het Surinaamse recht onafhankelijk is en zelfstandige bevoegdheden heeft. De vordering van NU is afgewezen. Dit betekent dat NU in Para niet zal kunnen meedoen aan de verkiezingen. Om tien uur is er uitspraak in de zaak die A-Combinatie aanhangig heeft gemaakt tegen het hoofdstembureau Paramaribo en de staat Suriname.


 PVRS afgewezen in kort geding Marowijne

Rechter Anandkoemar Charan zegt: "drie uur is drie uur". De Partij Voorspoed Republiek Suriname (PVRS) is niet ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat PVRS in Marowijne niet zal kunnen meedoen aan de verkiezingen. Hoewel de rechter zich niet ontvankelijk heeft verklaard, merkte hij nadrukkelijk op dat "te laat te laat is". Hiermee ging Charan toch inhoudelijk in op de vordering van PVRS.

Chas Mijnals, voorzitter van PVRS, zegt dat de partij zich hierbij zal neerleggen. Er is geen tijd om hoger beroep aan te tekenen. De tijd is daar te kort voor. Mijnals, die advocaat is, pleitte zelf voor de zaak. Mijnals vindt dat zijn partij te laat was, maar dit had een oorzaak en dat moet worden onderzocht. "Je kan niet gewoon zeggen, laat is laat. De wetgever heeft nergens gezegd dat je de kandidatenlijst kan weigeren", aldus Mijnals na de uitspraak tegenover journalist.

De rechter is niet ingegaan op de overmachtssituatie. Charan vindt dat PVRS niet de juiste instantie heeft aangeklaagd. De PVRS zou de staat Suriname voor de rechter moeten dagen en niet het hoofdstembureau Marowijne. De PVRS doet in Wanica en Paramaribo mee aan de verkiezingen. Om 10 uur doet rechter Robbie Rodrigues uitspraak in de zaak die A-Combinatie aanhangig gemaakt tegen de staat en het hoofdstembureau van Paramaribo.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

27-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics