Nickerie.Net, woensdag 28 april 2010


A soi kaba Rechtbank vernietigt 'Surinaamse tijd'

door Ebu Jones, 28/04/2010

Paramaribo - Er is een eind gebracht aan de Surinaamse definitie voor op tijd zijn. De rechter heeft gesproken: “Laat is laat, wet is wet en regels zijn regels”. Rechter Robbie Rodrigues en Anand Charan waren gisteren in hun afzonderlijke vonnissen onverbiddelijk tegen A Combinatie (AC), de Permanente Voorspoed Republiek Suriname (PVRS) en Nationale Unie (NU).Alleen NU gaat in hoger beroep tegen het vonnis. Met de uitspraak is ook een eind gekomen aan de ruim twee weken durende, vooral AC-hype.

Oude en Nieuwe Surinaamse Tijd (Nickerie.Net News Graphics)

Sympathisanten van AC hebben teleurgesteld gereageerd op de uitspraak. De achterban wacht nu op het stemadvies van de AC-leiders voor het kiesdistrict Paramaribo. In dit district heeft de combinatie een samenwerking lopen met het Nieuw Front op ressorts- en districtsniveau. In Para en Wanica was al bekend dat AC niet meer meedoet. Ook in deze districten was de combinatie laat met het indienen van kandidaat-lijsten.

In de zaak tegen NU heeft rechter Rodrigues bepaald dat het hoofdstembureau correct heeft gehandeld door de laat ingediende kandidatenlijsten van de partij niet in ontvangst te nemen. Dit was ook het besluit van de magistraat in de zaak van AC. In deze kwestie zei hij dat de "fatale tijd" van drie uur opgenomen in de Kiesregeling bedoeld is om alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen, eerlijke en gelijke kansen te bieden. "De wetgever heeft met de exacte tijden in de wet willekeur willen voorkomen", sprak Rodrigues zijn bevinding uit.

Charan heeft de PVRS niet ontvankelijk verklaard in haar vordering en ofschoon hij op grond van het niet-ontvankelijk verklaren van de partij de rechtsvraag niet hoefde te behandelen, deed hij dat toch. Ook hij zegt dat laat, laat is. De grammaticale interpretatie laat geen ruimte over om lijsten na drie uur in te leveren. Met de uitspraak is nu duidelijk dat BEP-voorzitter Caprino Alendy niet terugkomt als parlementslid. Dat is ook het geval met Abop-topper Alice Amafo, ex-minister van Transport, Communicatie en Toerisme. Na de zitting zei een teleurgestelde Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk aan journalisten dat AC zich bij het vonnis neerlegt. “Wij gaan niet in hoger beroep, dat kost teveel tijd.” Hij benadrukt dat AC niet is “teneergeslagen” nu de rechter heeft gesproken. De combinatie zal zich nu volledig concentreren op de overige drie districten, met name Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Deze districten zijn goed voor tien zetels. Een stemadvies voor de achterban in Paramaribo op welke partij of combinatie te stemmen wordt nog bestudeerd, zeggen Brunswijk en Seeka-voorzitter Paul Abena. Eerst willen de AC-leiders hun leden informeren over de uitspraak en de nieuwe strategie naar 25 mei toe bepalen. Staatsadvocaat Alwin Baarh zegt dat de rechter een duidelijk signaal heeft gestuurd naar de samenleving. Laat komen is afgestraft. Baarh vindt het alleszins incorrect dat Surinamers het begrip 'Surinaamse tijd' gebruiken als rechtvaardigingsgrond om laat te komen. Door de uitspraak van de rechter kan PVRS niet meedoen in Marowijne. NU mist de boot in Para.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-04-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics