Nickerie.Net, dinsdag 04 mei 2010


‘Dreun journalistiek 1980 tot op vandaag te horen’

door Pieter Van Maele, 03/05/2010

Paramaribo - 3 mei, staat wereldwijd in het teken van de persvrijheid. Hoewel Suriname bekend staat als een land waar de vrije pers regeert, is het ooit anders geweest. Tijdens de militaire periode verscheen alleen nog de Ware Tijd, en dan nog met een hevige muilkorf om. Eén van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden was bovendien dWT-journalist Lesley Rahman. “De dood van Lesley heb ik heel vroeg op de dag vernomen. Bij ons op de redactie kwam heel vaak een Chinese vriend van de toenmalige uitgever.

Zijn woorden vergeet ik nooit meer: “Ze hebben ze allemaal doodgeschoten!” Ik heb de volledige redactie bijeengeroepen en hen toegesproken. Er zijn heel wat tranen gevallen.” Op die manier haalt voormalig hoofdredacteur Leo Morpurgo (85) herinneringen op aan een tijdperk van censuur, fysiek geweld en bloedvergieten.

“De dreun die journalistiek in de jaren ‘80 heeft gekregen, is tot op vandaag te horen. En hoewel we alle wetten hebben en formeel een land met een volledig vrije pers zijn, is tot op vandaag nog steeds sprake van zelfcensuur”, reageert Nita Ramcharan, die na Morpurgo hoodredacteur werd bij dWT.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-05-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics