Nickerie.Net, dinsdag 18 mei 2010


Blue Wing directeur: “Antonov was in perfecte staat”

Paramaribo - Directeur Amichand Jhauw van Blue Wing zegt in een exclusief interview met NSS dat de Antonov-An 28 “in perfecte staat was”. Hij had twee dagen voor het ongeluk het toestel nog gevlogen. Captain Peter Veldkamp, die samen met co-piloot Narina Lachmansingh, omkwam bij het ongeluk, had het toestel vrijdag en zaterdagmorgen nog gevlogen. “Er was niks aan de hand met de Antonov, die een van de beste vliegtuigen is van mijn vloot, misschien wel van heel Zorg en Hoop”, aldus Jhauw.

Directeur Amichand Jhauw van Blue Wing

Hij is geschokt door het ongeluk, waarbij twee van de piloten die verbonden waren aan de Luchtmacht en voor Blue Wing vlogen, ook het leven gelaten hebben. “Met de mensen in het binnenland, heb ik een enorm goede relatie door de jaren heen opgebouwd. Elk mensenleven is belangrijk. Ik vind dat we een enorme beproeving ondergaan”, zegt Jhauw die vrijdag naar Miami was vertrokken en zondagnacht terugkeerde met de eerste en beste vlucht die hij kon bemachtigen.

Jhauw zegt dat gevoelens van de samenleving te kunnen begrijpen. Hij kan zich voorstellen dat mensen vinden dat de maatschappij niet meer moet vliegen met de Antonov en zelfs zou moeten sluiten. “Wij hebben een vloot van 11 en hebben ruim zestig mensen in dienst. Wij zijn de grootste binnenlandse maatschappij. Blue Wing heeft met de Antonov’s een enorme bijdrage geleverd om het binnenland te ontsluiten en toerisme te bevorderen. De Antonov’s die van Poolse makelij zijn en een Europees certificaat hebben, zijn uitermate geschikt voor het binnenland. Het was het lievelingstoestel van Peter. Hij wilde geen andere kist vliegen dan de Antonov”, zegt Jhauw.

De vliegtuigen worden door de fabriek onderhouden. Er is een streng toezicht van Casas. “De voorschriften zijn heel duidelijk. In de luchtvaart gelden strenge veiligheidsregels. Wij kunnen niet de lucht in met toestellen die niet goedgekeurd zijn. Er wordt toezicht gehouden op alle vliegtuigen die in het luchtruim opereren”, benadrukt Jhauw. Dit is derde keer in twee jaar dat er ongelukken plaatsvinden met Antonov. Jhauw zegt dat “als je veel met de Antonov vliegt, je ook daarmee ongelukken maakt”. De maatschappij heeft nog twee Antonov’s. “Als het publiek bevreesd is geraakt om in dit type toestel te vliegen, zullen we een besluit moeten nemen wat we gaan doen”, zegt Jhauw. Hij benadrukt dat deze toestellen ongeveer 18 jaar zijn, terwijl de Twin Otters ruim 25 jaar zijn. “Er is pas in Libië een toestel ontploft dat negen maanden oud was”, aldus Jhauw.

Hij zegt dat verschillende zaken de oorzaak van het ongeluk kunnen zijn. Het onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeluk gebeurd kan zijn. Hij merkt op dat door de snelheid waarmee de kist neerstortte, voor een ontploffing kan zorgen. Jhauw hoopt ook gauw duidelijkheid te krijgen, maar onderzoeken nemen vaak veel tijd in beslag. De oorzaak van de ramp die op 3 april 2008 plaatsgreep, waarbij 19 personen het leven lieten, is nog steeds niet bekend.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

17-05-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics