Nickerie.Net, vrijdag 04 juni 2010


BOG onderzoekt Bilharzia bij zesde klassers in Nickerie

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is in Nickerie met een Bilharzia onderzoek onder de zesde klassers gestart. De bedoeling van dit onderzoek is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nationaal programma voor de bestrijding en behandeling van wormen onder kinderen. Hiervoor zijn er twee teams uit Paramaribo afgereisd om binnen twee weken de 27 GLO-scholen in Nickerie aan te doen. Dit project is een landelijke campagne van het BOG en de pan American Health Organisation (Paho).

Teamleider John Ngadimin zegt dat ze per dag drie tot vier scholen aandoen. Niet alle leerlingen van de zesde klas worden onderzocht. Er is met de computer een selectie gemaakt en ruim tweederde deel van de leerlingen wordt onderzocht. Ngadimin vertelt dat de uitgekozen leerlingen een toestemmingsbriefje met een folder meekrijgen naar huis. De ouders moeten toestemming geven voor het kind onderzocht kan worden. De teamleider betreurt het dat ouders niet altijd meewerken. “Ik doe een beroep op de ouders om hun medewerking te verlenen in het voordeel van hun kind. Het onderzoek is gratis en we weten niet wanneer er weer zo een kans geboden zal worden”, aldus Ngadimin.

Voor het onderzoek moeten de zesde klassers een potje ontlasting en urine meenemen. Daarnaast krijgen ze een vingerprik om een druppeltje bloed af te nemen voor het onderzoek. Op donderdag heeft het team van Ngadimin de OS Van pettenpolder, de Sint Alfonsiusschool en de Spangenbergschool aangedaan. Na afloop wordt alle verzameld materiaal onderzocht op BOG- kantoor in Nickerie. Beide teams zullen tot en met 11 juni met het onderzoek in bezig zijn. De laatste drie dagen zal Wageningen aangedaan worden.

Bij besmetting met Bilharzia kunnen schoolprestaties onder gaan lijden. Enkele symptomen hiervan zijn : vermoeidheid,maagpijn, geen eetlust, hoofdpijn en slaperigheid. Het resultaat zal aan de leerlingen worden doorgegeven.

(Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

04-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics