Nickerie.Net, vrijdag 04 juni 2010


Katisa bezorgd over gezondheidszorg in West-Suriname

Onderwijsinspecteur Roy Katisa van het basisonderwijs in Nickerie heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan de scholen in West Suriname. Vooral de gezondheidszorg laat veel te wensen over in het gebied. Recentelijk is er met veel fanfare een kantoor van het Staatsziekenfonds (SZF) in Apoera geopend, maar een permanente arts ontbreekt in het gebied. Dit heeft veel nadelige gevolgen. Door de slechte gezondheidszorg in het gebied zijn kinderen voor behandeling aangewezen op Paramaribo, waardoor het verzuim op de scholen toeneemt.

De onderwijsinspecteur heeft opgemerkt dat er op één van de GLO-scholen enkele leerlingen zijn die enorme last hebben van haaruitval. Een leerling lijdt aan tuberculose. De leerkrachten in Apoera vermoeden dat er meerdere leerlingen zijn die aan deze ziekte lijden. “Er moet een onderzoek komen om de gezondheid in dit gebied te waarborgen”, vindt Katisa. Hij is ook bezorgd over veelvuldig verzuim van leerlingen en de slechte participatie van ouders.

Katisa zegt dat er vanuit de inspectie steeds gewerkt wordt aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Er wordt gestreefd om zoveel mogelijk bevoegde leerkrachten in te zetten. “Dit lukt niet altijd. Zo zijn we dan genoodzaakt om leerkrachten met een kleuterakte een derde klas toe te vertrouwen, terwijl ze tot en met de tweede klas les mogen geven”, aldus Katisa.

(Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

04-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics