Nickerie.Net, maandag 14 juni 2010


Goedkoop ureum, opluchting voor landbouwers

Nickerie - Het goedkope ureum dat door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt beloofd, zal in het voordeel van elke landbouwer vallen. Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zegt tevreden te zijn over het voornemen om goedkope kunstmest uit de Petro Caribe-project van Venezuela te halen. “Dit is in het voordeel van alle boeren. Ik hoop dat het gaat om ureum van goede kwaliteit”, aldus Oemraw.

De SPBA koopt elk seizoen ureum op om dit door te verkopen aan de boeren. Oemraw zegt dat de organisatie een partij uit Santo Domingo en een uit Europa had laten halen. Hij zegt dat de SPBA altijd in het voordeel van de boer heeft gepleit en zeker voorstander is van dit besluit. Oemraw betreurt het dat LVV hem helemaal niet op de hoogte heeft gesteld van dit besluit. Hij heeft het van de media vernomen, terwijl hij vaker op de hoogte gesteld werd van activiteiten binnen de landbouwsector.

Robert Chin Fo Sieeuw, voedsel technicus, die zich bezig houdt met kunstmest en waterhuishoudig, zegt blij te zijn. “Ik vind dit project geweldig. De prijzen van ureum zijn hoog door het monopolie van Trinidad. Drie jaren terug waren er al gesprekken gevoerd met Venezuela, maar dit land verkoopt ureum aan overheden en de afname moet groot zijn”, zegt Chin Fo Sieeuw. Hij vindt dat het niet alleen bij ureum moet blijven. Een goede bodemanalyse en waterhuishouding zijn erg belangrijk. Hij merkt op dat deze regering gezorgd heeft voor een goed watermanagement, een laboratorium en infrastructuur. Er moet nog gewerkt worden aan het opzetten van enkele pellerijen, waardoor de rijstsector beter tot ontwikkeling kan komen.

Rijstmagnaaat Leakat Mahawathkhan koopt per seizoen ruim 200 ton ureum op. “Elke dollar die een landbouwer kan besparen, is meegenomen. Ik hoop dat de prijs inderdaad lager zal zijn dan de huidige gangbare prijzen. De huidige prijs is US$460, per ton ureum. Elke boer gebruikt 300 kg ureum per hectare per seizoen, zegt de grootlandbouwer.

Maniram Katwaroo van N.V. Naham zegt dat hij dit besluit goed vindt. Dit bedrijf verkoopt ruim 4000 ton ureum aan de landbouwers in Nickerie. “De boeren moeten kunnen leven en dan leven we ook. We zijn afhankelijk van hen en daarom ben ik wel een voorstander hiervan”, aldus Katwaroo.

Kleinlandbouwer Beto Sarmanand zegt dat hij meer dan SRD1600 heeft moeten neertellen voor een ton ureum. Dit bedrag vindt hij heel erg hoog. “Ik ben blij dat de overheid nu hiervoor zal zorgen. Alleen hoop ik niet dat er politiek hiermee gespeeld zal worden. De politieke vrienden verrijken zich, terwijl wij uitgebuit worden. Ik hoop niet dat de geschiedenis zich zal herhalen”, aldus Sarmanand.

(Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

14-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics