Nickerie.Net, woensdag 16 juni 2010


Ruim 65% pelmolenaars gaan door met kafverbranding

Nickerie - Kafverbranding in Nickerie gaat gewoon door. Ruim 65% van de pelmolenaars geeft geen gehoor aan het verbod van de regering om geen kaf te verbranden. Rijstmagnaat Leakat Mahawathkhan zegt aan NSS dat hij normaal kaf verbrandt. “Er is geen wettelijke basis voor het verbod. In gebieden waar er geen mensen wonen, mag kafverbranding in feite niet verboden worden”, meent Mahawathkhan. Hij bevindt zich op een Industrieterrein, waar er volgens hem normaal kaf verbrandt mag worden.

De bewoners van de Mandjaveiraweg, Vuurtorenweg, Zeedijk en omgeving hebben verscheidene keren de kafproblematiek aangekaart bij de autoriteiten, zonder enig resultaat. Ook hebben ze enkele petities ingediend bij districtscommissaris Bhagwathpersad Shankar. In de petities hadden de bewoners van deze buurten aangegeven, dat het wonen en leven in deze gebieden rampzalig is. De rook- en stofwolken, het oorverdovend lawaai van de pelmolens hebben consequenties op hun gezondheid en het milieu.

Op 15 april 2010 heeft minister Kermechand Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij het verbranden van kaf verboden. “De pelmolenaars blijven roet in het eten gooien. Het zijn ondernemers die geen gehoor geven aan het ministerieel besluit, aldus Shankar. De dc zegt dat alle pelmolenaars, ongeacht de ligging van hun pelmolens, zich moeten houden aan de regels door de overheid. Tot nu toe heeft slechts 35 % gehoor gegeven aan het besluit van de LVV- minister. Shankar had liever gewild dat er een wettelijke basis was voor het verbod.

Arend Balwantgir, agent van Urja P-lijn in India, zegt dat het kafprobleem simpel op te lossen is. Eén miljoen Amerikaanse dollars is, volgens Balwantgir, genoeg om voor geheel Nickerie een vergassingsinstallatie aan te schaffen. Met deze eenmalige investering zal het kafprobleem tot het verleden behoren.

Balwantgir beveelt de Rice Husk Gasifier aan. De installatie levert dubbele voordelen op. Het padiekaf wordt omgezet in elektriciteit én er komt bruikbaar gas vrij. De pelmolenaars kunnen op deze manier gebruik maken van de goedkope energie. Bovendien kunnen ze inkomsten generen uit de vrijgekomen gassen. De agent van het Indiase bedrijf denkt dat met een credit-line deze installatie aangeschaft kan worden. Hij heeft eerder dit voorstel ook bij de overheid gedeponeerd.

(Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

16-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics