Nickerie.Net, zondag 20 juni 2010


Surinaamse verkiezingsuitslag ondanks kritiek definitief

In Suriname heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de verkiezingen van 25 mei bindend verklaard. Het OKB controleert de gang van zaken tijdens de verkiezingen en constateerde een reeks fouten. De goedkeuring kwam er toch, maar niet van harte.

Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos (rechts)

Het hoofdstembureau in district Sipaliwini maakte de belangrijkste fout door langer open te blijven bij de indiening van de kandidatenlijsten. Zo kon de A-combinatie de lijst nog indienen. Dat is tegen de wet. Ook constateerde het OKB vervuiling van de kieslijsten, waardoor mogelijk duizenden mensen hun stem niet konden uitbrengen.

Landsbelang De goedkeuring kwam er toch, omdat het volgens voorzitter Jennifer van Dijk-Silos niet in het landsbelang is om een belangrijke stroming als de A-combinatie uit te sluiten. Die is juist in Sipaliwini populair. "Er zou onrust kunnen ontstaan." De politieke partijen hebben niet geprotesteerd en daarom is de uitslag geaccepteerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had de kieslijsten moeten opschonen. Daardoor werden ruim 34.000 oproepingskaarten niet bezorgd. Volgens Van Dijk-Silos was dat getal na opschoning waarschijnlijk rond vierduizend geweest. Geen goede zaak dat het niet is gebeurd: "Het is de ruggegraat voor de democratie", stelt ze.

En pot nat Het is aan de regering om iets met de kritiek te doen. Maar voorzitter Van Dijk-Silos is niet optimistisch: "We krijgen waarschijnlijk een andere regering, maar voor mij is de politiek n pot nat. Ik heb er weinig fiducie in." Het besluit van het OKB om de verkiezingen bindend te verklaren is alleen genomen in het landsbelang, herhaalt ze: "Tegen mijn jurist zijn in."

Het is een wijs besluit, zegt onderzoeker Hans Breeveld van de Democracy Unit van de Anton de Kom Universiteit. Hij vindt dat de wettelijke regeling moet worden aangescherpt. "Er moet duidelijkheid zijn in plaats van multi-interpretabele regels." Maar het alternatief, nieuwe verkiezingen, is te ingrijpend, steunt hij het besluit van het OKB om de uitslag bindend te verklaren.

Bron:

Nickerie.Net / RNW

19-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics