Nickerie.Net, vrijdag 25 juni 2010


17 van de 21 pelmolenaars in Nickerie verbranden kaf

Nickerie - Van de 21 actieve pelmolenaars in Nickerie, verbranden 17 hun kaf. De noodkreten van de bevolking, die er last van heeft, en de oproep van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om met de verbranding te stoppen, hebben niet geholpen. Starnieuws maakte een ronde langs alle pelmolens en maakte de balans op. Nickerie telt 26 pelmolens, waarvan vijf niet actief zijn.

Nachtopname kafverbranding - de verbranding gaat 24 uur door. De mate overlast wordt vooral bepaald door de windrichting en de windsterkte.

De meeste pelmolens zijn in bewoonde gebieden gevestigd, waardoor de buurtbewoners veel last hebben van de rook. De brandweer wordt ingeschakeld om op treden, wanneer buurtbewoners klagen over de rook. Zo is er opgetreden bij rijstbedrijf Jagernath en B.Ramadhin.

Rijstbedrijf Sun Rice NV verbrandt geen kaf meer. Directeur Harley Pahlad heeft een groot stuk terrein ter beschikking gesteld, waar het kaf opgeslagen worden. “Er zijn belangstellenden die het kaf willen vergassen. Ook andere mensen die goed gebruik kunnen maken van het kaf mogen het ophalen”, aldus Pahlad. Hij zegt gehoor te hebben gegeven aan de oproep van de LVV- bewindsman, Kermechand Raghoebarsingh.

Hakiem Laloe, allrounder bij rijstbedrijf Laloe, zegt dat ze het kaf al jaren niet meer verbranden. “We gebruiken het kaf om de natte padie te drogen. We hebben een kafverbrander die op kaf werkt. We vallen dan niemand hiermee lastig en het is milieuvriendelijk”, merkt Laloe op.

Pelmolenaar Rakesh Narsingh bezorgt het kaf gratis voor mensen tot aan huis. Hij heeft een betonnen vloer van 20 bij 20 meter gestort en dumpt het kaf daar. “Ik houd rekening met de gezondheid van mijn medemens. Ik heb wel veel kaf, maar de investering om een vergassingsinstallatie aan te schaffen is erg groot. Dat geld is moeilijk terug te verdienen”, meent Narsingh.

Leakat Mahawathkhan heeft twee pelmolens aan de Biswamitreweg (Industrieterrein). Hij zegt dat het gebied onbewoond is en dat daar niemand last heeft van de verbranding. Hij gaat gewoon door met de kafverbranding. “Met de kafverbranding kunnen we in geen eeuwen het milieu van ons land vervuilen. De pelmolenaars die in bewoonde gebieden zijn, moeten voorzorgsmaatregelen treffen”, vindt Mahawathkhan.

Enkele van de pelmolenaars die het kaf nog steeds verbranden, vinden dat de regering onaangekondigd een eenzijdig besluit heeft genomen. Ze willen gehoor geven aan de oproep van LVV, maar hebben meer ruimte nodig. De aangewezen dumpplaats is niet ideaal. De pelmolenaars merken op dat het aanschaffen van een vergassingsinstallatie een peperdure investering is. Ze willen meewerken om het probleem op te lossen, maar dan moet de overheid serieus in onderhandeling treden en nagegaan moet worden hoe geďnvesteerd kan worden in vergassingsinstallaties. De bedrijven kunnen dit niet zelf aanschaffen maar willen wel een bijdrage leveren.

(Wanita Ramnath)

Bron:

Nickerie.Net / NSS

25-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics