Nickerie.Net, vrijdag 25 juni 2010


Wijdenbosch en Alibux: “Spek en Bonen” 
Geplaatst: 25/06/2010

Paramaribo - De informatie vanuit de ontevreden NDP’ers die alleen anoniem hun eitje kwijt willen tegenover Dagblad Suriname, meldt dat Errol Alibux en Jules Wijdenbosch voor spek en bonen waren vooruit geschoven na de verkiezingsuitslag van 25 mei 2010. De Megacombinatie kreeg toen 23 zetels, niet genoeg voor het formeren van een kabinet op basis van een gewone meerderheid en ver weg voor het verkiezen van een president en vicepresident. De bronnen melden dat Bouterse niet een type is dat vergeet. Vooral niet wat Alibux en Wijdenbosch hem hebben aangedaan in 1996 -2000. Toen werd Jules Wijdenbosch vooruitgeschoven als presidentskandidaat en werd hij met 41 stemmen meer gekozen dan Venetiaan in 1996. Een deel van de weg gelopen VHP’ers sloot zich aan bij het kabinet Wijdenbosch. Bouterse had gerekend op de loyaliteit van Wijdenbosch .

Errol Alibux werd bijgevoegd als minister, maar ook als oog en oor van Bouterse in het kabinet. Echter koos in korte tijd Alibux voor Wijdenbosch daar men door had dat de macht bij hem was als president en niet bij Bouterse als partijvoorzitter. Om Bouterse een rol van betekenis te geven werd iets gecreëerd dat niets was: de functie van “adviseur van staat”.
 

Maar de ruzie om de macht werd heviger, zelfs binnen de NDP, en Wijdenbosch trok de functie van “adviseur van staat” in. Er kwam later ook een scheur in de NDP. Toen ontstond de DNP 2000. Al deze zaken en nog meer zeggen de bronnen, is Bouterse niet vergeten. Alhoewel men doet alsof er nooit wat is gebeurd, weet men binnenshuis wel beter.
 

Dadelijk na de uitslag werden Alibux en Wijdenbsoch belast met het praten met de politieke combinaties. Maar al vroeg hadden ingewijden het door dat ze voor spek en bonen waren, daar de echte gesprekken rechtstreeks met Bouterse werden gevoerd in zijn kleine kring met Abrahams , Linger en Heuvel.
Terwijl Wijdenbosch en Alibux met jas en das interessant deden, sprak Bouterse in de kleine kamer met Ram Sardjoe, Somohardjo en Brunswijk. Intussen is bekend dat ook hier alles is mis gegaan. De bronnen melden dat Alibux noch Wijdenbosch hoeft te rekenen op een belangrijke functie. Al een poos is er ‘geen beeld en ook geen geluid’ van beiden.
 

Historisch gezien duldt voorzitter Desi Bouterse van de NDP, ook in zijn tijd als militaire dictator, geen concurrentie naast zich. Velen in de actieve politiek binnen de NDP hebben dat sinds 1987 ook gemerkt stellen de bronnen. Zo is een niet onbelangrijk persoon binnen de NDP ook uit beeld, te weten Rabin Parmessar eens de presidentskandidaat van de NDP in 2005. Volgens de bronnen wordt ook zijn politieke beweegruimte binnen het geheel beperkt. Volgens de bronnen heeft Parmessar dat aan den lijve mogen ondervinden tijdens de verkiezingen, toen hij niet in bepaalde gebieden in Paramaribo mocht opereren. Volgens de bronnen wordt Rabin Parmessar gedragen door het Hindoestaanse blok binnen de NDP, maar dat is mogelijk een concurrent te veel voor Desi Delano Bouterse.

Bron:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

25-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics