Nickerie.Net, zaterdag 26 juni 2010


‘Megacombinatie heeft ons gemanipuleerd’ Somohardjo en Brunswijk vormen nieuw politiek front

Pieter Van Maele, 25/06/2010

Paramaribo - “Wij sluiten de gelederen. Laat het duidelijk zijn: wij laten ons niet manipuleren. Ook niet door de Mega Combinatie, want dat is net wat zij met ons geprobeerd hebben. Nogmaals: manipulatie, dat is niét wat we willen.” Strijdvaardig reageert BEP-voorzitter Caprino Alendy op de nieuwe politieke ontwikkelingen die Suriname wakker houden.

De A Combinatie (AC) van Ronnie Brunswijk en Volks Alliantie van Paul Somohardjo besloten gisteravond namelijk een politieke samenwerking aan te gaan, volgens Alendy dus een reactie op ‘manipulatiepogingen’ van Mega Combinatie (MC) tijdens de regeringsonderhandelingen. “In dat samenwerkingsverband kan natuurlijk ook met Nieuw Front gesproken worden”, bevestigt Alendy, die verder nog vertelt dat AC en MC wel “als goede vrienden op het politieke toneel toenadering zullen blijven zoeken.”

NDP-onderhandelaar Ramon Abrahams reageert als een gebeten hond op de verklaringen van Alendy. “Als hij zegt dat we A Combinatie wilden manipuleren, dan is dat volledig voor zijn eigen rekening. Verder ga ik hier niet op reageren. Ik heb A Combinatie aangeboden wat ik volgens mijn onderhandelingsmandaat kon aanbieden, niet meer dan dat”, besluit Abrahams. De samenwerkingsovereenkomst tussen AC en Volks Alliantie wordt vandaag getekend. Details over de wijze waarop samengewerkt zal worden, wilden de kopstukken van beide organisaties nog niet kwijt.

Alendy bevestigt tegenover de Ware Tijd wel dat beide politieke families onder eigen naam blijven bestaan, er komt geen overkoepelende naam. Voor meer informatie is het wachten op een persconferentie, die vandaag in het partijcentrum van Pertjajah Luhur wordt gehouden. Wat verder wél zeker is, is dat de samenwerking grote gevolgen heeft voor de regeringsformatie. Komt het nieuwe samenwerkingsverband – dat goed is voor dertien parlementszetels – alsnog tot een overeenstemming met de MC, dan krijgt Suriname een regering die beschikt over een tweederde meerderheid in het parlement (36 zetels op een totaal van 51).

Een dergelijke parlementaire meerderheid kan niet alleen de president rechtstreeks verkiezen, het kan ook wetten wijzigen waar een tweederde meerderheid voor nodig is, zoals de grondwet. Daarnaast zorgt de vereniging van Brunswijk en Somohardjo ervoor dat ze veel hardere eisen kunnen stellen tijdens de regeringsonderhandelingen met Mega Combinatie. Toch kan volgens Alendy nog steeds gesproken worden over het aantal ministeries die elke politieke familie krijgt. “Het voorstel om zeven ministeries te krijgen was slechts een vertrekpunt waarover absoluut nog kan worden onderhandeld. Wij hebben dat voorstel nooit gezien als een onomkeerbare eis.” Indien Nieuw Front alsnog terugkeert, dan bereiken Somohardjo en Brunswijk slechts een krappe meerderheid van 27 zetels. Daarnaast zou de president wegens gebrek aan een tweederde meerderheid gekozen moeten worden in een Verenigde Volksvergadering (VVV), waar de Mega Combinatie meer vertegenwoordigers heeft.

Na het springen van de formatiegesprekken woensdag, leverde NDP-onderhandelaar Ramon Abrahams alvast zijn mandaat in bij voorzitter Desi Bouterse. Door de nieuwe politieke ontwikkelingen, waaronder ook het springen van de afzonderlijke gesprekken tussen MC en AC, is het geplande gesprek tussen Bouterse en Somohardjo gisteren niet doorgegaan.-.

Bron:

Nickerie.Net / dWT

26-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics