Nickerie.Net, zaterdag 26 juni 2010


Padieboeren voelen zich genegeerd door LVV
Geplaatst: 26/06/2010

Nickerie -  Harrinanan Oemraw van de SPBA heeft in een schrijven aan LVV minister Kermechand Raghoebarsing aandacht gevraagd over de perikelen die nu spelen binnen de landbouwsector. Volgens Oemraw is de LVV-bewindvoerder steeds up to date met de stand van zaken en weet welke problemen spelen. Zo heeft de late inzaai ertoe geleid dat problemen groter zijn geworden, omdat er geen zoetwater beschikbaar was. De oogst is voornamelijk in de regens binnengehaald. “Wij weten wat we meemaken en wij moeten alle slagen incasseren, terwijl de minister vanuit zijn zijde geen enkel reactie geeft als wij om hulp schreeuwen”,vervolgde Harrinanan Oemraw.

De SPBA-topper zegt zelf dat men straks weer gaat zaniken dat boeren klaagzangers zijn, maar niet verder denken hoe zij moeten overleven. De enorme transportkosten die de boeren hebben moeten betalen om hun padie weg te krijgen, moet niet onderschat worden. De padie-opkoopprijs is voorts verlaagd. De opkoopprijs die eerder SRD 53,- was, is gevallen naar SRD 45,=. Oemraw wil dringend aandacht van de regering Venetiaan-Sardjoe en ook van LVV-minister Kermechand Raghoebarsing die nog steeds zwijgt als het graf. Momenteel zitten de boeren hun wenkbrauwen te fronzen hoe zij hun bankschulden zullen aflossen. Dit heeft volgens Oemraw aanzienlijke gevolgen voor de boeren en hun gezinnen. “Het is wederom een rake klap voor ons”, zei Oemraw.

Boeren te Wageningen, Middenstandspolder, rechteroever Nickerierivier en Groot Henarpolder zijn het meest getroffen. De SPBA heeft in haar schrijven van 11 juni dringend aan Raghoebarsing gevraagd om in te grijpen en hen tegemoet te komen met een financiële injectie. Momenteel worden de boeren ook geconfronteerd met hoge koersnoteringen. Ze moeten veel meer uitgeven voor chemicaliën en onderdelen. Zo is de prijs per hectare ver boven de SRD 3000, een stijging van zeker 35% zegt Oemraw. Dit zal met de heersende trend verder gaan stijgen als er niet ingegrepen wordt. Het wachten is nu op president Ronald Venetiaan, vicepresident Ramdien Sardjoe en LVV-minister Kermechand Raghoebarsing om in actie te komen, aldus Harrinanan Oemraw van de SPBA.


Danny Jibodh

Bron:

Nickerie.Net / DBS

26-06-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics